Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innvandrere frifinnes oftere enn nordmenn

TRONDHEIM (Dagbladet): Kriminalpolitiet kan være for raske til å sikte innvandrere bosatt i Norge for forbrytelser. Tall viser imidlertid at disse innvandrerne oftere blir frifunnet i straffesaker enn nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innvandrere bosatt her i landet får samtidig straffesaker oftere henlagt uten domstolsbehandling enn nordmenn flest. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det fleste innvandrerne er bosatt i Oslo. Kriminalsjef Roger Andresen sier til Dagbladet at påstanden om at politiet lettere pågriper utlendinger enn nordmenn, er en interessant problemstilling.
- Dette er forhold som norsk politi må ta alvorlig, og vi må samtidig se nærmere på våre rutiner, sier Andresen.

Nyansert

Av innvandrere bosatt i Norge ble 2,4 prosent siktet for ett eller flere lovbrudd i 1995. I totalbefolkningen var det tilsvarende tallet 1,7. Med en aldersstruktur som i resten av befolkningen, ville antallet siktede i innvandrerbefolkningen vært 2,2.

Kriminalsjef Andresen sier at Oslo-politiet spesielt har vært opptatt av forholdet til utlendinger.

- Problemstillingen er imidlertid svært nyansert. Det skal mer til før vi tar ut tiltale mot denne gruppen enn nordmenn. Bakgrunnen er at vi har erfart at tiltalte og vitner i særlig vold- og utpresningssaker reiser til utlandet når saken skal for retten.

Et annet forhold er at vitner trekker forklaringene sine i retten eller de tør ikke møte. Dette skjer oftere i denne typen saker med utlendinger, og er et reelt problem for oss.

- Grundigere

Bildet er langt mer nyansert enn at politiet er ute etter å ta dem som er av utenlandsk opprinnelse. Det bør gjøres grundigere undersøkelser før vi kan fastslå hva som er grunnen, sier kriminalsjefen.
Andresen mener imidlertid at en ikke kan se bort fra at det er tilfeller hvor politiet er innrettet på kriminalitet hvor utlendinger ofte er gjerningsmenn, og at nordmenn har lettere for å anmelde utlendinger for bagateller.

- Men i tunge saker, som ved narkotikaforbrytelser, blir de sjelden frifunnet, sier han.

Hele Norges coronakart