Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innvandrere har høyest sysselsetting i små kommuner

Og der de er få. - Kunnskapen kan bli et nyttig verktøy for kommunene, sier SSB.

NY RAPPORT: SSB har gjort en stor sammenligning av sysselsetting blant innvandrere i Norge. Innvandrere jobber mest på små steder og i kommuner med få innvandrere, viser rapporten.Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
NY RAPPORT: SSB har gjort en stor sammenligning av sysselsetting blant innvandrere i Norge. Innvandrere jobber mest på små steder og i kommuner med få innvandrere, viser rapporten.Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I en omfattende rapport fra Statistisk Sentralbyrå, dokumenteres arbeidssituasjonen for landets innvandrere.

Tallene er delt inn etter bakgrunn og kommune i det som sies å være den mest omfattende og presise statistikken til dags dato.

• Les hele rapporten her.

- Vi ser at det er sammenheng mellom kommunenes størrelse og andelen sysselsatte blant innvandrere. Jo mindre kommunen er, jo høyere er sysselsettingen, står det i rapporten.

Hvorfor det er slik, er vanskelig å si sikkert.

- Det kan være arbeidsinnvandrere - særlig fra Øst-Europa, - som bor og arbeider også på små steder, men det kan også være det er lettere å bli integrert på mindre steder. Vi har ikke gått dypere inn i bakgrunnen, så ut over tallene blir det mest spekulasjoner, sier rådgiver Kristin Henriksen ved seksjon for levekårsstatistikk i SSB.

Lykkes med få
Forskerne i rapporten som er redigert av rådgiver Silje Vatne Pettersen, har sett på innvandrere fra 17 land, og gått gjennom situasjonen i totalt 61 norske kommuner. Ett av funnene viser at flere innvandrere er i arbeid i landets minste kommuner, enn i de større. Dette er et skille som ikke finnes i befolkningen under ett.

Det er også slik at flest innvandrere er i arbeid i kommuner der det er få andre innvandrere.

- Sysselsettingen blant innvandrere er høyere i kommuner hvor det bor få innvandrere enn i kommuner hvor det bor mange innvandrere, konkluderer rapporten.

Settes sammen
SSB håper det omfattende materialet vil gi landets kommuner grunnlaget de trenger for å tilpasse integrerings- og arbeidsmarkedstiltak. Det legges vekt på å se tallene i sammenheng med hverandre. For eksempel er det viktig å se hvor lenge en gruppe i snitt har vært i kommunen, i forhold til arbeidsaktiviteten.

Det er også viktig å vite at nyankomne flytninger har to års obligatorisk introduksjonsprogram med opplæring i blant annet norsk språk, og derfor per definisjon havner utenfor arbeidslivet.

Forskerne har sett på de mellom 25 og 54 år, for å få et mest mulig riktig bilde av den arbeidsføre befolkningen.

- Dette er en stor og omfattende rapport med mange variabler. Det kan være et nyttig verktøy for kommunene, og gir ny informasjon om de ulike gruppene, sier Agnes Aaby Hirsch til Dagbladet.

Polakker i toppen
Polakker (81 prosent), bosniere (77 prosent) og chilenere (76 prosent) er de tre innvandrergruppene som ligger nærmest ikke-innvandrere i arbeidsdeltakelse. I den andre enden av skalaen ligger marokkanere (53 prosent), irakere (49) og somaliere (38).

Somaliere ligger generelt lavest på lista, men i Bergen utmerker de seg positivt - sysselsettingen er seks prosentpoeng over landsgjennomsnittet for somaliere.

- Bergens somaliere har endog 1,2 år lavere botid enn somaliernes landsgjennomsnitt. Det er særlig mennene fra Somalia som trekker snittet opp — i Bergen er 59 prosent sysselsatt mot 49 prosent for mennene på landsnivå. Kvinnenes sysselsetting ligger 2 prosentpoeng over landsgjennomsnittet for somaliske kvinner, heter det.

I Trondheim er det derimot færre somaliere i arbeid. Trondheims somaliere har hele 11 prosentpoeng lavere sysselsetting enn landsgjennomsnittet. Siden Oslo har så stor andel av landets innvandrere, ligger de jevnt over svært nært landsgjennomsnittet.

Forskjeller
- Vi [kan] ikke si at de forskjeller vi her finner utelukkende skyldes trekk vedkommunene, eller mer spesifikt: kommunenes integreringsarbeid. Likevel er detfor enkelte kommuner gjennomgående at sysselsettingen i de enkelte landgruppeneer høyere enn landsgjennomsnittet for gruppene. I Sandnes, Stavanger og Akershus-kommunene nord og vest for Oslo er sysselsettingen i de 17 gruppene gjennomgående høyere enn landsgjennomsnittet, mens Østfolds-kommunene og Skien kommer relativt dårlig ut, står det i rapportens konklusjon.

Best i vest
Høyest er sysselsettingen på Vestlandet (64,3 prosent). Lavest er den i Hedmark/Oppland (56,5 prosent). Det speiler den totale ledigheten i disse områdene.

Også i befolkningen i alt er sysselsettingen høyest på Vestlandet (73,2 prosent), mens den er lavest i Hedmark/Oppland (69,7 prosent) og på Sør-Østlandet (69,4 prosent). Variasjonen i sysselsettingmellom landsdelene er langt større for innvandrere enn for befolkningen i alt.

Kilde: SSB/Store forskjeller i innvandrersysselsetting
Kilde: SSB/Store forskjeller i innvandrersysselsetting Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling