Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Innvandrere hindrer integrering

- Det som skader integreringen mest er innvandrere selv og «snillinger» i politikken, sier innvandrerlærer Olaf B. Halvorsen, og advarer mot danske tilstander i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Maktmennesker i innvandrermiljøet er det viktigste hinderet mot integrering, mener rektor Anders Slaatsveen ved Solbakken folkehøgskole.

Sammen med lærer Olaf B. Halvorsen ved Rosenhoff opplæringssenter advarer han nå mot danske tilstander med økt fremmedfrykt også i Norge.

- Innvandrere selv har skylda

De to mener de muslimske innvandrergruppene selv må gå mer aktivt inn for å la seg integrere.

- Det er ikke mørkeblå politikere eller nazistiske grupper som er mest skadelig for integreringen, men innvandrere selv, sier Halvorsen til Dagsavisen.

Halvorsen underviser innvandrere i sammfunnsfag og har jobbet som lærer i over 20 år. Han mener gruppen ofte utviser kulturell og religiøs sjåvinisme.

- Av redsel for at barna skal bli for norske sendes de til hjemlandet. Da mister barna utdanning som er viktig for integreringen.

Ofte fratar den samme redselen kvinnene rettighetene de har krav på. De får ikke delta i voksenopplæring.

Fremmedfrykt blant innvandrere

- Innvandrere preges av fremmedfrykt akkurat som mange nordmenn. Etter å ha hørt på noen av mine elever blir Frps Hedstrøm å regne for en tolerant engel, sier Halvorsen.

Han mener vi må forebygge:

- Vi må stille tydelige krav til innvandrerne fordi dette kan hindre polarisering mellom innvandrere og etnisk norske. Det handler om klare spilleregler.

- Spiller ulike roller

- Det finnes sterke mennesker i miljøene som motarbeider integrering. Disse spiller ofte ulike roller innad mot sine egne og utad, sier Anders Slaatsveen. Han har jobbet mye med innvandrerungdom, og advarer myndighetene mot å pøse penger inn i integreringsarbeid ukritisk.

- For å unngå samme tilstander som i Danmark, hjelper det ikke å være politisk korrekt og overse svakhetene. De må fram i lyset og diskuteres.

Danmark hardner til

I Danmark har fremmedfrykten blusset opp etter at statsminister Poul Nyrup Rasmussen skrev ut til nyvalg.

Dansk Folkeparti har erklært krig mot islam og sosialdemokratiets innvandringstalsmann sier:

- Det handler om at gøre indvandrerne forståeligt, at de fandeme skal begynde at finde deres ægtefæller her.

Mogens Glistrup og Fremskrittspartiet har gjenoppstått og går til valg på å hive «alle muhammedanere» ut av Danmark.

I Danmark åpnet valglokalene klokka 0900 i dag tidlig. På meningsmålingene ser det ut til å gå mot en borgerlig seier.

Hva mener du? Hvordan kan vi lykkes med integreringen?

FREMSKRITTSBEVEGELSENS LEDER: Kampanjesjef Mogens Glistrup i det danske Fremskrittspartiet holdt en tale under partiets landsmøte i Billund sist lørdag, der han sa at han ville "avmuhammedanisere" Danmark.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart