Innvandrere liker 17. mai

Hvis du trodde horder av flaggviftende nordmenn i bunad virker ekskluderende på innvandrere tar du feil. Våre nye landsmenn er faktisk glade i 17. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Innvandrere liker 17. mai. Den dagen føler de seg integrert. Jeg tror det har noe med å gjøre at det er en dag med mye liv i byen, og i det ligger det en gjenkjennelse av miljøet i landet de har reist fra, sier Anne Schanche Kristoffersen til Dagbladet.

Hun har fulgt forberedelsene til 17. mai og avviklingen av selve dagen på en skole med mange innvandrerbarn på Oslos østkant. Hun har intervjuet flere innvandrere med barn om deres forhold til 17. mai, og hvordan de opplever dagen.

- Noe slippes løs i byrommet på nasjonaldagen. Det er mye enklere for folk å snakke til hverandre, og de gratulerer hverandre. En jeg intervjuet sa at han følte det som om det var hans bursdag.

Undersøkelsene ble foretatt i forbindelse med forskningsprosjektet «Etniske relasjoner og nasjonale symboler» ved Diakonhjemmets Høgskolesenter. Kristoffersen er noe overrasket over det hun har funnet i sine undersøkelser, og hadde egentlig ventet seg mer negative følelser og holdninger til 17. mai blant innvandrere. Men hovedinntrykket ble altså det motsatte.

Men ikke alt er bare fryd og gammen. Ektemannen til en av de intervjuede skal i en 17.mai feiring ha blitt beskyldt for å ha stjålet en 17.mai-sløyfe fra en eldre mann som hadde mistet sin. Den iranske mannen har etter denne episoden valgt å holde seg inne på 17. mai. Kristoffersen har også funnet at selv om innvandrere i stor grad deltar i de store offentlige arrangementene tidlig på dagen, deltar de i mye mindre grad på skolefester og andre mindre arrangementer ut over kvelden.

All debatten og oppstyret i etterkant av bombetruslene mot Sagene skoles 17.mai-tog i 1983, og fjorårets dødstrusler mot Rubina Rana i 17.mai-komiteen i Oslo, mener Kristoffersen har bidratt til å legitimere innvandrernes deltagelse i nasjonaldagen.

bjorn.k.bore@dagbladet.no

FARGERIKT: Innvandrerne føler seg integrert på 17. mai.