Innvandrere lottosvindles

Et brev fortalte at komiker Said Ali var blitt spansk lottomillionær. Men brevet var rein svindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim mottar en rekke klager fra personer med innvandrerbakgrunn, som har gått fem på den nigerianske lottosvindelen.

- Brevet så proft ut. Det sto at jeg hadde vunnet 230000 euro, sier Said Ali, kjent komiker og aktuell i «Nissene på låven».

Mange som heter Ali, Rashid eller Mohammed, har jublet etter å ha mottatt falske vinnerbrev. Det falske lotteriet «El Gordo de la Primitiva award», opererer med direktører og logoer.

Advarer mot bedrageri

Det lovlige spanske lotteriet med samme navn, som hadde 14 milliarder kroner i potten i fjor, advarer mot bedrageriet på sine nettsider. Det gjør også det spanske lotteritilsynet.

- Vel, jeg visste helt fra starten at dette var lureri. Men jeg måtte jo sjekke det ut, sier Said Ali, som ringte telefonnummeret til direktør Juan Carlos Morales, som er oppført på brevet.

- Morales var litt brysk, og snakket engelsk med sterk afrikansk aksent. Han ba meg fakse kontonummeret. Jeg ringte igjen seinere, og sa at jeg var fra Interpol. Da innrømmet han at han ikke var fra Spania, sier Said Ali.

Når Dagbladet ringer samme telefonnummer, får vi snakke med en kvinne med afrikansk aksent, som nekter å svare på spørsmål, men ber om at vi fakser kontonummer og kopi av passet vårt.

Store gebyrer

Ifølge spansk politi er svindlerne de samme som sto bak «Nigeria-mailene». Økokrim får daglig telefoner fra fortvilte lottoofre.

- Folk blir kjempeglade, og går dessverre på svindelen. De betaler inn store gebyr for å få ut gevinsten, sier Anne Dyvo i Økokrim.

- Man må ikke gi fra seg kontonummeret, sier Dyvo.

Også den spanske ambassaden har mottatt mange henvendelser.

- En ting er i alle fall sikkert. «El gordo»-millionærer er ikke som andre millionærer. Vi er like blakke, sier Said Ali.

FORSØKT SVINDLET: Komiker Said Ali mottok falskt lottobrev.