- Innvandrere må lære morsmål hjemme

Ungdom med innvandrerbakgrunn må ikke kaste bort tiden på morsmålsopplæring i skolen hvis de vil ha jobb i fremtiden, mener den indisk-norske forskeren og professoren Amalendu Guha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin siste bok «Innvandrere i Norge» kommer Guha med forslag om hvordan myndighetene kan få ned arbeidsledigheten blant innvandrere og flyktninger. Forskeren understreker hvor viktig det er med skikkelig utdanning.

- For å konkurrere med norsk ungdom på jobbmarkedet må innvandrerungdom være fagmessig bedre. Derfor må de ikke kaste bort skoletiden på å lære seg morsmålet, det kan de lære hjemme. De må heller konsentrere seg om de andre fagene, sier Guha til NTB.

Trenger arbeid

- Det beste norske myndigheter kan gjøre for å få ned ledigheten blant innvandrere, er å overføre sosial- og trygdepenger til næringslivet, mener Guha.

- Disse menneskene ønsker ikke å være sosialklienter, de trenger å arbeide. Betingelsen for å overføre pengene må være at innvandrere og flyktninger blir engasjert i næringsvirksomheten.

Guha hevder i boken at innvandreres og flyktningers moralske styrke vil øke når de ikke lenger er sosialklienter. Dessuten vil mye frustrasjon forsvinne, noe som vil redusere kriminalitet blant innvandrere.

Teoretisk

Arbeidsdirektør Ted Hanisch synes forslaget om å gi næringslivet sosialkroner på betingelse av at de ansetter innvandrere og flyktninger, er noe teoretisk.

- På en måte er dette grunntanken i det vi gjør, og det skjer i praksis ved at innvandrere og fremmedspråklige er prioritert på arbeidsmarkedstiltak. Men man kan ikke bare ta sosialpenger og gi dem til næringslivet. Sosialhjelp er en rettighet som vi ikke kan frata folk, påpeker Hanisch.

Fremmedmistanke

Guha mener nordmenn har en sterk mistanke overfor fremmede som gjør det enda vanskeligere for innvandrere og flyktninger på arbeidsmarkedet.

- Jeg kaller det ikke fremmedfrykt, men fremmedmistanke. Hvis du har et fremmed navn og fremmed utseende, blir du med en gang
mistenkt for ikke å kunne noen ting, for å ha dårlig utdanning og for ikke å kunne språket, sier Guha ut fra egen erfaring.

(NTB)