- Innvandrere må lære morsmål hjemme

Ungdom med innvandrerbakgrunn må ikke kaste bort tiden på morsmålsopplæring i skolen hvis de vil ha jobb i fremtiden, mener den indisk-norske forskeren og professoren Amalendu Guha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I sin siste bok «Innvandrere i Norge» kommer Guha med forslag om hvordan myndighetene kan få ned arbeidsledigheten blant innvandrere og flyktninger. Forskeren understreker hvor viktig det er med skikkelig utdanning.

- For å konkurrere med norsk ungdom på jobbmarkedet må innvandrerungdom være fagmessig bedre. Derfor må de ikke kaste bort skoletiden på å lære seg morsmålet, det kan de lære hjemme. De må heller konsentrere seg om de andre fagene, sier Guha til NTB.

Trenger arbeid

- Det beste norske myndigheter kan gjøre for å få ned ledigheten blant innvandrere, er å overføre sosial- og trygdepenger til næringslivet, mener Guha.

- Disse menneskene ønsker ikke å være sosialklienter, de trenger å arbeide. Betingelsen for å overføre pengene må være at innvandrere og flyktninger blir engasjert i næringsvirksomheten.

Guha hevder i boken at innvandreres og flyktningers moralske styrke vil øke når de ikke lenger er sosialklienter. Dessuten vil mye frustrasjon forsvinne, noe som vil redusere kriminalitet blant innvandrere.

Teoretisk

Arbeidsdirektør Ted Hanisch synes forslaget om å gi næringslivet sosialkroner på betingelse av at de ansetter innvandrere og flyktninger, er noe teoretisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer