- Innvandrere må lære seg norsk

Berthold Grünfeld ut mot Kardemomme-behandling av innvandrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professorene Berthold Grünfeld og Thomas Hylland Eriksen har kastet seg inn i innvandringsdebatten. Med seg har de flere brannfakler:

Til

NRK

sier de to at

 • Innvandrere må lære norsk
 • De må legge ned mer arbeid i å forstå og ta til seg norske verdier
 • Innvandringspolitikken har vært snillistisk
 • Vi bør vurdere å ha asylmottak i Afrika

  Nei til Kardemommeloven


  Grünfeld sier at innvandrere må ta vare på sin egen kultur, men at de må gjøre langt mer for å forstå kulturen i Norge, der de faktisk bor.

  - Det kunne være et helt konkret krav at du skal mestre 600 ord, og lære det fremmedes kultur, verdier, normer og mentalitet, sier han til NRK.

  Han oppfordrer innvandrere til å skaffe seg en utdannelse, slik at de kan bli selvstendige og klare seg i det norske samfunnet.

  Grünfeld er professor i sosialmedisin og psykiater. Han har vært psykiatrisk sakkyndig i et større antall rettssaker og har ifølge NRK møtt og behandlet mange flyktninger.

  Minoritetsprofessor enig


  Professor

  Thomas Hylland Eriksen

  ved Universitetet i Oslo støtter professorkollegaen. Hylland Eriksen er ekspert på blant annet minoriteter, kulturell endring, norsk identitet og multikulturell identitet.

  Han sier at det ikke nødvendigvis er rasistisk å si at vi ikke skal slippe inn mange innvandrere til Norge. For mange antirasister har god innvandringspolitikk vært det samme som å ta mot mange med en annen kulturbakgrunn.

  - Det er ikke nødvendigvis slik at det mest progressive og antirasistiske er å slippe inn et maksimalt antall mennesker som egentlig ikke har lyst til å være her, sier den kjente professoren til NRK.

  De to støtter dem som har sagt at Norge kanskje burde bygge et asylmottak i Afrika i stedet for å ha innvandrere på mottak rundt omkring i Norge. For innvandrere med en helt annen bakgrunn kan Norge oppleves som utrygt:

  - Vi skal ikke utelukke muligheten av at det ville være bedre for veldig mange somaliske flyktninger å få et tilbud som gav dem trygghet og muligheter i nærområdene hvor man ikke blir diskriminert, sier Hylland Eriksen og legger til:

  - Der er jeg forsåvidt på linje med Fremskrittspartiet.

  Lot Ahmed få tale i Norge


  Da Erna Solberg i august kunngjorde at den fundamentalistiske, pakistanske politikeren Qasi Hussain Ahmed fikk lov til å komme til Norge for å snakke til norske muslimer, ga hun samtidig tydelig beskjed til muslimske miljøer om at de skulle legge merke til holdningen:

  Norske myndigheter var svært uenige med Ahmed og likte ikke holdningen han sto for. De prøvde likevel ikke å holde ham borte fra talerstolen. Den samme holdningen bør muslimene ha i forhold til folk som mener eller tror noe annet enn dem selv og som lever annerledes.

  - Hvis man bor i et ikke-muslimsk samfunn, må man gjøre tilpasninger, sa Solberg.

  Det har ikke lyktes Dagbladet.no å komme i kontakt med Berthold Grünfeld eller Thomas Hylland Eriksen i formiddag.

LÆR NORSK:</B> Berthold Grünfeld oppfordrer innvandrere til å ta vare på sin egen kultur. Men
professoren mener at de som kommer til Norge, må legge langt større vekt på å forstå og tilpasse seg norsk kultur.