Innvandrere mest strøket fra listene

Stortingskandidatene med utenlandske navn havnet på stryktoppen på Oslos valglister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dette er å dolke i ryggen de innvandrerne som faktisk deltar i det norske samfunnet, sier Saera Khan(Ap). 26-åringen er den eneste med minoritetsbakgrunn som fikk stortingsplass ved årets valg. Likevel deler hun skjebne med samtlige av Oslo-kandidatene som har utenlandske navn, nemlig å havne på stryktoppen på valglistene.

Over 2000 Ap-velgere strøk Khan og partikollega Khalid Mahmood, det er dobbelt så mange som strøk partileder Jens Stoltenberg. Fem av partiets 23 kandidater hadde utenlandske navn - disse var blant de åtte øverste på stryklista.

Bare Kristin Halvorsen fikk flere stryk enn Akhtar Chaudhry i Oslo SV.

Senterpartiets Danny Ghazanfar Iqbal ble strøket av tre ganger så mange som nestemann på lista.

-  Jeg er ikke overrasket, vi har sett den samme tendensen i lokalvalgene. Dette dreier seg om fordommer mot personer med eksotiske navn. Mange av dem som stryker vet ikke en gang hvem vi er, sier Kahn, som også har mottatt flere rasistiske brev.

-  Ikke fullverdige

Afshan Rafiq (H) fikk ikke nok stemmer til å beholde stortingsplassen, samtidig topper hun stryklista i Oslo Høyre. Nå er 30-åringen skuffet over velgerne.

-  Vi blir sett på som innvandringsrepresentanter og ikke fullverdige politikere, mens jeg har lagt vekt på å jobbe for hele Oslo, sier hun. Rafiq mener Oslo som en flerkulturell storby burde ha kommet lenger.

-  Det burde heller vært slik at folk bidro ekstra til at landets nasjonalforsamling representerer alle deler av befolkningen.

Frp\'s 8. kandidat Mazyar Keshvari fikk 780 stryk, og «slo» dermed alle andre i partiet med god margin, også Carl I. Hagen og Siv Jensen.

-  Jeg har ikke hatt noen framskutt posisjon blant velgerne, så dette overrasker meg, sier han.

Innvandrerstrykingen er lik både blant de rødgrønne og borgerlige stortingspartiene, KrF stilte imidlertid ikke med kandidater som både har utenlandsk fornavn og etternavn.

-  Umulig å lykkes

En del av innvandrer-kandidatene har også blitt kumulert oppover på lista, men dette skjedde i langt mindre grad enn den omfattende strykingen.

-  Uansett om man stryker eller kumulerer er det umulig å lykkes med slik personstemming. Minst halvparten av velgerne må gjøre det samme skal det få noen betydning, og det skjer aldri, sier professor i statsvitenskap, Tor Bjørklund.

HØYRE: Afshan Rafiq.
AP: Saera Khan.