- Innvandrere raner mest

Ungdom med utenlandsk bakgrunn raner mest i Oslo, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

69 prosent av tenåringene som ble anmeldt for ran i Oslo i fjor, har ikke-norsk etnisk opprinnelse, viser analyser gjort av oslopolitiets etterretningsseksjon. Pakistanere og somaliere dominerer statistikken, skriver Aftenposten.

Hensikten med analysen er å få oversikt over hvordan man best kan forebygge kriminalitet. Av 276 registrerte anmeldte gjerningsmenn i fjor var 190 av ikke-norsk opprinnelse. Etnisk norske ungdommer utgjorde 31 prosent av de anmeldte.

20 prosent av befolkningen i Oslo er innvandrere, eller personer bosatt i Norge med to utenlandskfødte foreldre. Norsk-pakistansk ungdom utgjorde nesten 20 prosent av de anmeldte. Av hele befolkningen i hovedstaden utgjør denne gruppen bare 3,5 prosent. 15 prosent av anmeldelsene var rettet mot tenåringer av somalisk opprinnelse. I befolkningen utgjør denne gruppen mindre enn 1 prosent.

Sosial status, utdannelsesnivå, arbeidsledighet og eventuelle traumer i hjemlandet trekkes fram som forklaring på tallene. Statsadvokat Erik Førde ved Oslo statsadvokatembeter mener det er logisk at minoritetene kommer høyt opp på enkelte kriminalstatistikker.

- Ut fra hva vi vet om kriminologisk teori, så skal denne gruppen være overrepresentert. Jeg vil faktisk reise spørsmålet om de ikke er mindre overrepresentert enn man kunne forvente ut fra situasjonen, sier Førde til Aftenposten.

(NTB)