- Innvandrere respekterer ikke politiet

Politilederen i Østfold mener innvandrere tyr lettere til vold enn andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utspillet kommer fra lederen av Politiets Fellesforbund i Østfold Politidistrikt, Torbjørn Finn. Han ser respekten for politiet forvitre forteller han til lokalavisa Moss Avis i dag.

- Vi ser en tendens til økning og råere vold i samfunnet. Det er et komplekst område med flere årsaker. En av de er folk med helt annen kulturell bakgrunn, som gjerne kommer fra krigsområder. De er vant til at politiet er overgriperen og at myndighetene er voldsutøveren, sier han til Dagbladet.no.

Han mener respekten for politiet er borte.

- Tidligere stoppet slåsskampen når politiet kom. Det gjør den ikke lenger i dag. Mange har også andre æreskodekser. Hvis en i en familie blir utsatt for noe, må dette hevnes på et vis. Det går ikke via politiet. Jeg synes utviklingen er lei, sier han til Dagbladet.no.

Finn er i godt selskap. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum uttalte for to år siden dette til Aftenposten.:

- Innvandring er også import av vold.

Politisjef Ingerlin Killengren sa dette på en pressekonferanse for noen år siden:

- Noe av det som bekymrer oss mest ved utviklingen er den kraftige økningen av ran utført av gjerningsmenn under 20 år - og med etnisk bakgrunn, sa hun ifølge Dagbladet.

- Klare mønstre

Tromod Øya er forsker ved NOVA og har skrevet doktorgrad om kriminalitet og innvandrerungdom.

- Våre data er flere år gamle nå. Men vi fant noen viktige poenger. Blant annet var det stort skille mellom første og andre generasjons innvandrere. Det var andre generasjon som var overrepresentert når det gjaldt rus og kriminalitet. De lå altså et potensiale til vekst i asosial atferd blant innvandrerungdom. Det ser ut til å ha slått til, sier han til Dagbladet.no.

Kriminalstatistikken bekrefter dette, ifølge forskeren. Registrert kriminalitet for innvandrerungdom mellom 15 og 20 år har doblet seg fra 1995 til 2002. Men det finnes oppsiktsvekkende lite detaljert statistikk om sammenhengen mellom etnisitet og kriminalitet i Norge. Mye kan tyde på at det er et område det er politisk ukorrekt å forske på.

- Et annen interessant funn var spredningen blant innvandrerungdom. Den norske måten å bli voksen på handler om å prøve ut grenser. Svært mange gjør pøbelstreker i oppveksten, men innenfor grenser. Og du får ikke handa kappet av av familien. Det er langt flere innvandrerungdom som aldri gjør noe galt. Men de som gjør noe galt, gjør det 'galere' og havner i politiets statistikker. Da blir det fort konflikt med familien og mellom ungdom som forsøker å leve norsk og foreldre som forsøker å leve tradisjonelt, sier Øya.

Han mener også at teorien om at man tar med seg handlingsmønstre hjemmefra kan ha noe for seg. Han fant tall som viste at blant annet ungdom fra det urolige Balkan var overrepresentert i voldsstatistikken.

<B>VOLD:</B> Poltiet Fellesforbund i Østfold mener innvandring er en av årsakene til økt vold.