Innvandrere sender penger «hjem»

Når norsk-pakistanere sender tusen kroner til slektninger i Pakistan, risikerer de at banken tar 573 av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hold på hatten, og lommeboka! Det må være rådet til alle som går i skranken i Nordea for å overføre penger til Pakistan. Sender du en tusenlapp, blir mottakeren i verste fall sittende igjen med fattige 427 kroner når gebyrer og kursdifferanse er trukket fra.

Sjokkert

Det går fram av en artikkel forsker Jørgen Carling, forsker ved Institutt for fredsforskning (IFS), presenterer i neste nummer av Samfunnsspeilet. Carling har i flere år studert innvandreres pengeoverføringer til sine opphavsland.

Han er sjokkert over prisnivået til norske banker, etter å ha gjort følgende funn:

  • Går du i Nordeas skranke for å sende 1000 kroner som skal være framme dagen etter, tar banken 400 kroner i gebyr, og 150 kroner i ekstragebyr for at mottaker skal kunne ta ut pengene gratis. 23 kroner forsvinner i kurstap. Tusenlappen blir altså redusert til 427 kroner.
  • Ved billigste Nordea-løsning, på Internett, sitter mottaker igjen med 749 kroner.
  • Hos Western Unions agent i Oslo, American Express, kan en tusenlapp overføres på dagen, og mottakeren blir sittende igjen med 816 kroner.

    Sender milliarder

    Magasinet fortalte lørdag at innvandrere i Norge hvert år sender store beløp til sine opphavsland. Carlings beregninger viser at summen kan være så høy som 5,4 milliarder kroner i året.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer