Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innvandrere sender penger «hjem»

Når norsk-pakistanere sender tusen kroner til slektninger i Pakistan, risikerer de at banken tar 573 av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hold på hatten, og lommeboka! Det må være rådet til alle som går i skranken i Nordea for å overføre penger til Pakistan. Sender du en tusenlapp, blir mottakeren i verste fall sittende igjen med fattige 427 kroner når gebyrer og kursdifferanse er trukket fra.

Sjokkert

Det går fram av en artikkel forsker Jørgen Carling, forsker ved Institutt for fredsforskning (IFS), presenterer i neste nummer av Samfunnsspeilet. Carling har i flere år studert innvandreres pengeoverføringer til sine opphavsland.

Han er sjokkert over prisnivået til norske banker, etter å ha gjort følgende funn:

 • Går du i Nordeas skranke for å sende 1000 kroner som skal være framme dagen etter, tar banken 400 kroner i gebyr, og 150 kroner i ekstragebyr for at mottaker skal kunne ta ut pengene gratis. 23 kroner forsvinner i kurstap. Tusenlappen blir altså redusert til 427 kroner.
 • Ved billigste Nordea-løsning, på Internett, sitter mottaker igjen med 749 kroner.
 • Hos Western Unions agent i Oslo, American Express, kan en tusenlapp overføres på dagen, og mottakeren blir sittende igjen med 816 kroner.

  Sender milliarder


  Magasinet fortalte lørdag at innvandrere i Norge hvert år sender store beløp til sine opphavsland. Carlings beregninger viser at summen kan være så høy som 5,4 milliarder kroner i året.

  Pengene, ofte småbeløp på 1000 til 1500 kroner, går til familie og slektninger, og bidrar til utvikling i fattige områder.

  Mange sender pengene med venner og slektninger som reiser til landet. Andre bruker Western Union. Men å sende penger gjennom norske banker, vil Jørgen Carling ikke anbefale.

  -  I tillegg til å være grådige er de dumme fordi de ikke ser at dette er et marked.

  Også direktør Trygve G. Nordby i Utlendingsdirektoratet er frustrert over bankenes gebyrpolitikk.

  -  Det er hårreisende at det er så dyrt som i dag. Verdensbanken slår fast at dette kan gjøres mye billigere.

  -  Konkurransedyktig


  Informasjonssjef Tore Westhrin i Nordea er ikke enig i at banken er grådig.

  -  Nei, våre priser er konkurransedyktige. Vi har en fast pris for alle beløp. På beløp fra 2500 kroner og oppover er vår pris tilnærmet lik konkurrentens eller lavere, sier han.

KRITISK: Forsker Jørgen Carling er kritisk til størrelsen på gebyrene norske banker krever for å overføre penger fra Norge til utlandet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media