Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innvandrere vasker for LO

LO klager over at få innvandrere får jobb. Dagbladet.no faktasjekket LO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fagbevegelsen hevder i NRK i dag at innvandrere blir forbigått ved ansettelser.

LO krever at myndighetene går foran med et godt eksempel og ansetter flere med innvandrerbakgrunn i statsforvaltningen. Det er spesielt ansatte med ikke-vestlig bakgrunn som sliter på jobbmarkedet.

LOs egne tall

Dagbladet.no har sjekket ansattelisten til LO.. Den tyder på at av 254 ansatte i LO, har 17 innvandrerbakgrunn.

Denne opptellingen er basert på navnene til de ansatte. Dermed kan svensker og dansker være utelatt.

Statistisk sentralbyrå regner at åtte prosent av landets befolkning hadde innvandrerbakgrunn 1. januar i år.

Andelen ansatte med innvandrerbakgrunn i LO er 6,7 prosent. Andelen ansatte i LO med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn er enda lavere.

Rengjøring og lønn

25 prosent av de ansatte med innvandrerbakgrunn arbeider i driftseksjonen. Denne avdelingen har blant annet ansvar for renhold og vaktmestertjenester i LO-bygget.

Man er ikke så avhengig av å kunne norsk godt eller ha en lengere utdannelse for å få jobb i denne seksjonen.

Fire av ni ansatte i økonomiseksjonen har fremmedkulturell bakgrunn. Regnskapssjefen er polsk og utdannet revisor. Han har en landsmann i avdelingen, samt en bosnier og en pakistaner. To ansatte jobber i internasjonal avdeling, blant annet en kvinne fra det amerikanske kontinent.

Ingen utlendinger jobber ved LOs kontor i Brussel og det finnes ingen i LOs ledelse med innvandrerbakgrunn. Ledelsen består av tillitsvalgte.På lokalkontorene er det få utlendinger. De fleste ansatte er rekruttert fra tillitsmannsapparatet, og her er det få utlendinger i ledende posisjoner. En med pakistansk bakgrunn er ansatt i Akershus, men denne personen er for tiden i utdanningspermisjon.

Lave statlige tall

En undersøkelse Statistisk sentralbyrå utførte for Moderniseringsdepartementet i oktober i fjor, viser at i gjennomsnitt 2,3 prosent av de ansatte i departementene og underliggende etater har en ikke-vestlig innvandrerbakgrunn.

Flest ansatte med innvandrerbakgrunn jobber under Kommunal- og regionaldepartementet (KRD). Totalt 7,6 prosent av arbeidsstokken under KRD har ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. I dette tallmaterialet finner man blant annet Utlendingsdirektoratet, som har mange med utenlandsk bakgrunn jobbende hos seg.

Forsvarsdepartementet er verstingen i statsforvaltningen. Bare 0,5 prosent av de ansatte har ikke-vestlig innvandrerbakgrunn, ifølge SSBs undersøkelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!