Innvandrerjenter gjør det best på videregående

Oppsiktsvekkende tall fra Oslo.

Illustrasjonsfoto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
Illustrasjonsfoto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslojenter født i Norge av innvandrerforeldre fullfører videregående skole som ingen andre.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå gjennomfører 79 prosent av denne gruppen videregående skole. Landsgjennomsnittet ligger på 69 prosent.

Gutter med innvandrerbakgrunn havner derimot i bakleksa. Flere enn halvparten av dem gir opp videregående skole underveis, og de gjør det i langt større grad enn gjennomsnittet blant alle gutter.

Undersøkelsen er basert på alle ungdommer som begynte på norske videregående skoler høsten 2001.

- At norskfødte jenter med innvandrerbakgrunn gjør det så bra, er gledelig, sier Vebjørn Aalandslid, som står bak undersøkelsen, til Aftenposten.

Han mener en av forklaringene kan være at mange av jentene kommer fra innvandrerfamilier hvor foreldrene hadde grunnutdannelse før de kom til Norge.

Forskeren viser videre til at den høye andelen som fullfører videregående, også bidrar til at langt flere tar høyere utdannelse. Blant annet tar 64 prosent av jentene med indiske foreldre høyere utdannelse. 50 prosent av jentene med vietnamesiske foreldre gjør det samme, og tallet er 37 prosent for jenter med pakistanske foreldre. Det er fortsatt over gjennomsnittet i befolkningen i Norge på 36 prosent.

(NTB)