Innvandrerkjendiser med makt

- Innvandrerne i Oslo kan avgjøre valget, og vi skal sørge for at vi blir hørt, sier sprinteren Fernando Ramirez og fotballspillerne John Carew og Mamadou Diallo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som profilerte forbilder skal de få innvandrerne til stemmelokalene i høst. Bare om lag 40 prosent av innvandrerne i Norge stemmer, og fram mot valget vil de tre idrettsstjernene jobbe for at flere innvandrere engasjerer seg i politikk. De oppfordrer nå partiene til å klargjøre hva de står for. Hvis ikke, vet Fernando Ramirez at de 53 000 ikke-vestlige innvandrerne i Oslo kan velte byrådet.

Derfor skal han i samarbeid med Farid Bouras i Ungdom Mot Vold lage en veiledning til innvandrere om hva partiene står for. De vil også fortelle hva de selv stemmer.
- Hvis vi står sammen, har vi makt. Det betyr ikke at vi skal fortelle innvandrerne hvem de skal stemme på. Men vi er selvsagt klar over at mange vil følge oss, sier Ramirez. Han og Bouras har fulgt nøye med hva partiene har gjort de siste åtte månedene.

- Vi vil samarbeide med partiene framover for å gjøre dem mer synlige for innvandrerne. Det vil også føre til at den politiske interessen øker og dermed valgdeltakelsen, mener Ramirez.

Opplyse

Han tror mange innvandrere ikke engang vet at de har rett til å stemme.

- Vi må fortelle dem at alle som har bodd i landet i tre år, kan delta i valget. Jeg tror vi kan få 80- 85 prosent av innvandrerne til å stemme. Men da må de føle at de tilhører det norske samfunnet, sier han.
- Er det noen spesielle partier dere skal kjempe imot?

- Nei. Vi skal ikke angripe noen, men hvis noen prøver å gjøre innvandrerne til et tema uten å inkludere oss, vil vi engasjere oss. Innvandrere er lei av at det bare er negativt snakk om dem. Det får mange til å føle seg som tapere, sier Ramirez.

Mislykket integrering

Det viktigste for ham i valgkampen er kampen mot vold.

- Vi vil at Oslo skal bli en tryggere by. Kriminalitet og vold er symptomene på at integreringen ikke virker. Innvandrerne må bli inkludert i langt sterkere grad i skolen og i arbeidslivet.

John Carew er enig.

- Hver gang ordet innvandrer blir nevnt, er det knyttet noe negativt til det. Hvis vi ikke hadde vært kjente idrettsutøvere, ville folk på gata sett på oss som potensielle voldsmenn fordi vi er svarte. Selv om vi har lyktes på våre felt, må vi ikke glemme dem som sliter på gata, sier Carew.

Vålerenga-spissen er førstegangsvelger i år, men vet ikke ennå hva han skal stemme. Lillestrøm-spissen Diallo har bare vært her i to år, og må sitte hjemme valgdagen. Likevel tror han at kan påvirke andre til å bruke stemmeretten.