INNVANDRERE: En kurdisk demonstrasjon utenfor UD i fjor. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX
INNVANDRERE: En kurdisk demonstrasjon utenfor UD i fjor. Foto: KNUT FALCH/SCANPIXVis mer

Innvandrerne blir stadig mer integrert

Rekordmange er i arbeid eller tar utdanning. Frp skeptiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekordmange er i arbeid eller tar utdanning, og norskkunnskaper og levekår er blitt bedre. Innvandrerne i Norge blir stadig mer integrerte, konkluderer Integrerings- og mangfoldsdirektoratets årsrapport for 2008.

Årsrapporten fra IMDi fokuserer blant annet på integreringen innen utvalgte samfunnsområder som arbeid, utdanning, levekår, velferdstjenester og kvalifisering.

- Integreringen går i hovedsak i riktig retning: Mangfoldet er større, og flere er i jobb og klarer seg selv, sier IMDi-direktør Osmund Kaldheim på IMDis nettsider.

Overfor Klassekampen trekker han spesielt fram nedgang i arbeidsledige og økte norskkunnskaper.

- Tallene er entydige. Vi går i retning inkludering og ikke isolering, sier Kaldheim.

Ifølge rapporten har Norge bedre sysselsettingsnivå og mindre arbeidsledighet blant innvandrerbefolkningen enn Sverige og Danmark.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen mener utviklingen er positiv.

- At det er en positiv utvikling innenfor arbeid og utvikling, er flott. Men vi er langt unna der vi skal være. Det går ikke an å lukke øynene og gjemme seg bak statistikk om arbeid, sier Amundsen.

Han mener det er en forenkling å måle integrering etter indikatorer som arbeid, utdanning og levekår, og han er skeptisk til å slå fast en sammenheng mellom god integrering og botid i Norge.

- Man skal være forsiktig med å trekke en slik sammenheng. Det er ikke slik at det ikke skjer tvangsekteskap blant dem som har bodd her lengst. Det er åpenbart at man skal være forsiktig med den type forenklinger, sier Amundsen.

(NTB)