Innvandrerne rømmer Nord-Norge: - Hva skjer?

Hele økningen i fraflytningen fra Nord-Norge under Erna Solberg står innvandrerbefolkningen for, viser tall fra SSB. Fremskrittspartiet mener tallene bør skape debatt.

FRAFLYTTING: Den totale fraflyttingen fra Nord-Norge har økt under Erna Solberg, men hele økningen kan tilskrives økt fraflytting blant innvandrere. Her fra Henningsvær i Lofoten. Foto: NTB Scanpix
FRAFLYTTING: Den totale fraflyttingen fra Nord-Norge har økt under Erna Solberg, men hele økningen kan tilskrives økt fraflytting blant innvandrere. Her fra Henningsvær i Lofoten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Befolkningen i Nordland, Troms og Finnmark har gått ned med hele 2089 personer så langt i år.

Det har ført til at Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har stilt statsminister Erna Solberg (H) et spørsmål i Stortinget i dag om hva hun har tenkt å gjøre med situasjonen:

- Hun må fortelle hvilke grep hun skal ta for å gjøre noe med dette, sa Vedum til NRK for to uker siden.

Med bakgrunn i den dramatiske økningen i fraflytningen har Fremskrittspartiets stortingsgruppe bestilt tall fra SSB som forteller mer om hvem som flytter fra de nordligste fylkene. Tallene gjelder innenlands flytting.

Tallene kan oppsummeres i de seks siste rødgrønne åra fra 2008 til 2013 og de seks første åra med Solberg som statsminister i perioden 2014-2019.

2019-tallene er en prognose basert på årets tre første kvartal. SSB definerer en person som en del av innvandrerbefolkningen hvis vedkomne selv har innvandret eller har to foreldre som er født i utlandet.

  • Total fraflytning fra Nord-Norge 2008-2013 var 15 650 personer. Av dem var 6911 innvandrere og «øvrig befolkning» 8739.
  • Total fraflytning fra Nord-Norge 2014-2019 var 19 368 personer. Av dem var 12 365 innvandrere og «øvrig befolkning» 7003.

Det er altså færre med norsk bakgrunn - kategorien øvrig befolkning - som har flyttet i Erna Solbergs seks år enn de siste seks åra med Senterpartiet i regjering. Det var 20 prosent flere med norsk bakgrunn som flyttet fra Nord-Norge med Vedum i regjering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.