Innvandrerne rømmer Nord-Norge: - Hva skjer?

Hele økningen i fraflytningen fra Nord-Norge under Erna Solberg står innvandrerbefolkningen for, viser tall fra SSB. Fremskrittspartiet mener tallene bør skape debatt.

FRAFLYTTING: Den totale fraflyttingen fra Nord-Norge har økt under Erna Solberg, men hele økningen kan tilskrives økt fraflytting blant innvandrere. Her fra Henningsvær i Lofoten. Foto: NTB Scanpix
FRAFLYTTING: Den totale fraflyttingen fra Nord-Norge har økt under Erna Solberg, men hele økningen kan tilskrives økt fraflytting blant innvandrere. Her fra Henningsvær i Lofoten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Befolkningen i Nordland, Troms og Finnmark har gått ned med hele 2089 personer så langt i år.

Det har ført til at Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har stilt statsminister Erna Solberg (H) et spørsmål i Stortinget i dag om hva hun har tenkt å gjøre med situasjonen:

- Hun må fortelle hvilke grep hun skal ta for å gjøre noe med dette, sa Vedum til NRK for to uker siden.

Med bakgrunn i den dramatiske økningen i fraflytningen har Fremskrittspartiets stortingsgruppe bestilt tall fra SSB som forteller mer om hvem som flytter fra de nordligste fylkene. Tallene gjelder innenlands flytting.

Tallene kan oppsummeres i de seks siste rødgrønne åra fra 2008 til 2013 og de seks første åra med Solberg som statsminister i perioden 2014-2019.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 03.04.2014 LATTERMILD: Politiet måtte trekke på smilebåndet av en beruset nordlending. Videoen har nå fått internasjonal oppmerksomhet og versjoner med engelsk tekst har dukket opp på virale nettsteder. Video: MAX / Nattpatruljen Vis mer

2019-tallene er en prognose basert på årets tre første kvartal. SSB definerer en person som en del av innvandrerbefolkningen hvis vedkomne selv har innvandret eller har to foreldre som er født i utlandet.

  • Total fraflytning fra Nord-Norge 2008-2013 var 15 650 personer. Av dem var 6911 innvandrere og «øvrig befolkning» 8739.
  • Total fraflytning fra Nord-Norge 2014-2019 var 19 368 personer. Av dem var 12 365 innvandrere og «øvrig befolkning» 7003.

Det er altså færre med norsk bakgrunn - kategorien øvrig befolkning - som har flyttet i Erna Solbergs seks år enn de siste seks åra med Senterpartiet i regjering. Det var 20 prosent flere med norsk bakgrunn som flyttet fra Nord-Norge med Vedum i regjering.

Hele økningen i fraflytningen fra Nord-Norge kan tilskrives økningen i fraflyttingen blant innvandrerbefolkningen.

Fraflytting fra Nord-Norge per år fra 2008-2019:

200820092010201120122013201420152016201720182019
Innvandrere108010431167109112581272168321891944183519632751
Øvrig befolkning207715541131156112221196133116757148607461677
I alt315725972296265224802468301438642658269527094428

- De som er født i Nord-Norge blir

- Dette er utrolig interessante tall for kommunene i Nord-Norge. Hva er det som gjør at innvandrere ikke vil bli boende i Nord-Norge? Det kan hende de ikke føler seg inkludert - det tviler jeg på, men det kan også være dårlig norskopplæring eller mange på arbeidsplasser, sier Kari Kjønaas Kjos, som er integreringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet.

Kjos mener Vedum skyter i feil retning når han peker på statsminister Solberg. I stedet burde han se seg selv i speilet.

REAGERER: Kari Kjønaas Kjos mener tallene for fraflytting bør skape debatt: Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
REAGERER: Kari Kjønaas Kjos mener tallene for fraflytting bør skape debatt: Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Fraflyttingen var høyere under Vedum enn store deler av denne regjeringens periode. Det mest interessante med SSB-tallene er at de viser at de som er født og oppvokst i nord ser ut til å være glad i landsdelen og blir boende. Det er veldig gode tall for dem. De med innvandrerbakgrunn ser ikke ut til å tilpasse seg fylkene i like stor grad, sier Kjos.

- Funker ikke

I 2018 hadde 1963 av de 2709 som flyttet fra Nordland, Troms og Finnmark innvandrerbakgrunn. Det vil si at 72 prosent av dem som flyttet fra Nord-Norge i fjor hadde innvandrerbakgrunn.

UHYGGELIG STED: Avisa iTromsø satte igang en uoffisiell avstemning om hva den nye regionen i nord skulle hete. Resultatet får konkurrenten til å reagere. Redigering: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Kjos mener tallet bør skape debatt.

- Det er noe fundamentalt i akkurat det tallet. Det er et eller annet som ikke funker der oppe som gjør at innvandrerne ikke ønsker å bli boende. Da skal ikke Senterpartiet rope på regjeringen, for Senterpartiet styrer mange av disse kommunene som bør spørre seg hvorfor de ikke vil bli hos oss?

Kjos peker på at regjeringen på sin side har lagt om bosettingspolitikken der kommunenes resultater avgjør om de får bosette flyktninger eller ikke. Regjeringen skal også kartlegge dem som kommer til Norge grundigere for å finne en kommune som passer.

- Katastrofevalg for Frp

Senterparti-leder Vedum minner Kjos og Fremskrittspartiet på resultatet i lokalvalget i høst - og at den totale fraflyttingen er markant høyere nå enn da han satt i regjering.

- Grunnen til at Frp gikk på et katastrofevalg i Nord-Norge er at befolkningen ser konsekvensene av regjeringens politikk, sier Vedum, som mener økningen i fraflyttingen kan knyttes til regjeringens politikk.

BRÅKMAKER: Mads Hansen tøyer grenser med skjult kamera. Video: TV 2/Rød Løper Vis mer

Sp-sjefen trekker fram følgende endringer regjeringe har gjort som har rammet Nord-Norge: statlige kvoter i fiskerisektoren, kommunefinansiering, kraftbeskatningen, dårligere og dyrere flytilbud og kommune- og fylkessammenslåing.

Før han trekker fram ambulanseflysaken.

- Det har i to år vært en sammenhengende krise i luftambulansen. Jeg besøkte dem i forrige uke og sykepleierne er redd for å fly.

- REGJERINGEN: Trygve Slagsvold Vedum mener fra flyttingen fra Nord-Norge er konsekvenser av regjeringens politikk. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
- REGJERINGEN: Trygve Slagsvold Vedum mener fra flyttingen fra Nord-Norge er konsekvenser av regjeringens politikk. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Senterpartiet og Fremskrittspartiet knivet en liten stund om å være Norges tredje største parti, men nå fyker Vedum mot 20 prosent, mens Jensen vaker rundt 10-tallet. Vedum har et råd til Frp når de skal utforme politikken framover.

- Fremskrittspartiet burde bry seg om reelle problemer i folks liv i stedet for lek med tall. De bør snakke med dem som rammes av politikken. I valgkampen ble Senterpartiet beskyldt for å score politisk mynt på ambulansesaken. Nå ser man hva som skjer. Vi fikk det med oss fordi vi snakker med folk som jobber i tjenesten, sier Vedum, før han avslutter med å advare mot å dele inn befolkningen i grupper.

- Det er veldig enkelt å bomme når man gjør sånne analyser. Her er det ikke bare innvandrere, men også barn av innvandrere fra for eksempel Finland og Russland, som det er mange av i Nord-Norge. Om man har foreldre som er innvandrere er man en like god innbygger og det rammer lokalsamfunnene hardt når de flytter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer