Innvandrerungdom har høye utdanningsambisjoner

Oslo (NTB): Åtte av ti innvandrerjenter i den videregående skolen ønsker å ta høyere utdanning og satser på høystatusyrker som tradisjonelt har vært mannsdominerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det kommer fram i en doktoravhandling basert på en spørreundersøkelse blant 786 elever, skriver Aftenposten. Førsteamanuensis Joron Phil ved Høgskolen i Oslo spurte minoritetslevene om hvilke planer de har for fremtiden. Undersøkelsen ble gjennomført i skoleåret 1993/1994.

Ungdom med innvandrerbakgrunn vet at deres muligheter for å få jobb i Norge er mindre enn for norske elever. En annen viktig årsak til at de fremmedspråklige elevene har høye ambisjoner angående utdanning, er ønsket om sosial mobilitet. Foreldrene har gjerne lavstatusyrker med dårlig lønn, og barna ønsker seg noe annet.

- Minoritetselever har generelt sett høyere ambisjoner vedrørende utdanning enn norske elever med tilsvarende sosial bakgrunn. Blant de norske elevene er det en klar sammenheng mellom foreldrenes yrke og utdanning, og barnas yrkes- og utdanningsvalg. En slik sammenheng er nærmest fraværende for minoritetselevene, sier Phil til Aftenposten.

Årsaken til dette mener hun er at ungdom med innvandrerbakgrunn vet at utdanning kanskje er eneste muligheten de har for å forbedre sin sosial status.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer