- Innvandring presser ned lønningene

Lavere lønnsvekst i yrker med mange innvandrere, viser undersøkelse.

PRESSER NED: Bransjer med stor andel arbeidsinnvandrere har lavere lønnsvekst, viser undersøkelse. Bildet viser den første store gruppa med polske arbeidere som kom til Oslo for å jobbe diverse steder i landet i 2004. Foto:  Geir Bølstad/Dagbladet
PRESSER NED: Bransjer med stor andel arbeidsinnvandrere har lavere lønnsvekst, viser undersøkelse. Bildet viser den første store gruppa med polske arbeidere som kom til Oslo for å jobbe diverse steder i landet i 2004. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tallene kommer fram i en undersøkelse om arbeidsinnvandringens effekt på hjemlige arbeideres lønninger, skriver Aftenposten.

Norge har siden tidlig på 90-tallet opplevd en mangledobling av arbeidsinnvandringen, særlig etter 2005.

I 2010 kom det rundt 33.000 arbeidsinnvandrere til Norge.

Dramatisk - Det er forståelig at enkelte næringer oppfatter omveltningen som dramatisk, sier seniorforsker Bernt Bratsberg ved Frischsenteret.

Spesielt hotell- og restaurantbransjen og bygg- og anleggsbransjen opplever at lønnsutviklingen sammenlignet med gjennomsnittet i andre yrker er langt dårligere.

Ifølge tall fra Norges Bank og Statistisk sentralbyrå har majoriteten av næringer hatt en vekst i reallønnen på 31,1 prosent de siste ti årene.

I hotell- og restaurantbransjen har veksten vært 10,9 prosent og i bygg- og anlegg 19,7 prosent. Disse yrkesgruppene har henholdsvis rundt 40 og 20 prosent innvandrerandel.

Økte forskjeller Bratsberg mener konsekvensen kan bli økte forskjeller i det norske samfunnet.

- En del av gruppene som rammes, ligger under inntektssnittet i samfunnet for øvrig. Når innvandringen er konsentrert i yrker med relativt lav lønn, vil forskjellene øke, mener han. (NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer