Innvandringen endrer balansen mellom kvinner og menn i Norge

Innvandringen gjør at det blir stadig flere menn i forhold til kvinner i Norge. Er det et problem?

STORT SETT MENN: 77 prosent av asylsøkerne som kommer til Norge er menn. Også blant arbeidsinnvandrere og endlige mindreårige er det stor overvekt av menn. Her flyktninger utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STORT SETT MENN: 77 prosent av asylsøkerne som kommer til Norge er menn. Også blant arbeidsinnvandrere og endlige mindreårige er det stor overvekt av menn. Her flyktninger utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I alle land blir det født litt flere guttebarn enn jentebarn, men fordi kvinner lever lenger enn menn, er det i de fleste samfunn noe flere kvinner enn menn.

Slik var det også i Norge i alle år, fram til for fem år siden.

Punktet der antallet menn overskred antallet kvinner i Norge, skjedde i 2010.Og antallet menn stiger mye raskere enn antallet kvinner her til lands:

Per 1. januar 2015 var det et 31800 flere menn enn kvinner i Norge, ifølge SSB.

- Det har vært flere kvinner enn menn i Norges befolkning i alle de år før 2010 som vi har statistikk for, det vil si siden 1769, sier demograf Helge Brunborg, som er tilknyttet SSB.

- At det nå er flere menn enn kvinner i Norge skyldes både innvandring og at dødeligheten har gått mer ned hos menn enn hos kvinner siste 20-30 årene, Brunborg.

Stor mannsovervekt Norske kvinner føder få barn, og hele befolkningsveksten i Norge skyldes innvandring. Men det er mange flere menn enn kvinner som kommer til Norge, både blant arbeidsinnvandrere og asylsøkere.

For hver kvinne som kommer til Norge som asylsøker, kommer det tre menn.

77 prosent av de som hadde søkt asyl i Norge fram til oktober i år er menn, 23 prosent kvinner.

Også blant innvandrere fra Europa, som i stor grad er arbeidsinnvandrere, er det en stor overvekt av menn.

Ifølge tall Dagbladet har fått oversendt, er utgjør innvandrere fra Europa 227804 menn og 182609 kvinner - altså 45195 flere menn enn kvinner.

Ni av ti mindreårige Aller skjevest er kjønnsfordelingen blant enslige mindreårige asylsøkere, der ni av ti er menn.

Av de over 4500 enslige mindreårige asylsøkere som så langt i år har kommet til Norge, er rundt 91 prosent gutter.

Dette er en gruppe som stort sett får opphold i Norge: 94 % av asylsøknadene fra enslige mindreårige har blitt innvilget fra januar til september 2015, ifølge bufdir.

Og i og med at svært få av de enslige mindreårige får familiegjenforening, forblir kjønnsbalansen skjev.

At det nå er 31800 flere menn enn kvinner i Norge har i seg selv liten betydning. Men når mange av mennene som kommer er i samme alder, kan det få store følger for kjønnssammensetningen i de yngre aldersgruppene.

- Sverige som Kina I Sverige, som har hatt en betydelig større innvandring av enslige mindreårige asylsøkere enn Norge, har antallet ankomne gutter nå forrykket kjønsbalansen blant tenåringer radikalt.

Fra januar til oktober kom det 23349 mindreårige flyktninger til Sverige. Av disse var over 21200 gutter, og rundt 2000 var jenter.

Den svenske kjendis-statistikeren Hans Rosling skriver på Twitter at dette har gjort at antallet mannlige tenåringer nå er 13 prosent høyere enn kvinnelige:

«90% of child refugees 13-17years to Sweden are boys. 2015 they changed TeenSexRatio from 105to113boys per 100girls», skriver Rosling på Twitter.

Ifølge statistikeren vil man om kort tid i dette alderssegmentet ha samme kjønnsubalanse som i Kina, der man i flere år har hatt problemer med kjønnsubalanse fordi mange foreldre velger å abortere jentebarn.


«With present flow of 90% male refugee children to Sweden, the Swedish Teen Sex Ratio will in 4 months be like in China: 120 boys/100 girls», skriver Rosling.

Høyere dødelighet Innen demografien - befolkningslæren - finnes det også forskning på følgene av skjev «sex ratio», skjev fordeling mellom kjønnene.

- Stort overskudd av menn har jo noen konsekvenser for etablering av samliv. Partnermarkedet går jo ikke opp. Skjev kjølnnskvote former muligheten for å skape et godt liv, og muligheten for å finne partner og barn blir innskrenket. Så kommer det flere problemer i kjølvannet av det, sier professor i sosiologi ved universitetet i Oslo, Torkild Hovde Lyngstad til Dagbladet.

- Vi vet ikke så mye om hvordan dette vil slå ut i et land som Norge, men det finnes studier som viser at skjev kjønnsbalanse i miljøet når man blir seksuelt moden, er forbundet med høyere dødelighet hos menn, sier Lyngstad.

Denne amerikanske studien fant ut at amerikanske menn som hadde blitt kjønnsmodne i et miljø med stor overvekt av menn, hadde noe redusert forventet levealder i sammenlignet med resten av befolkningen.

Høyere dødelighet betyr altså lavere levealder.

Grunnen er blant annet at menn som ikke finner en partner har større grad av risikoadferd. For menn som ikke finner en livsledsager er det større risiko for rusmisbruk, kriminalitet og dårligere psykisk og fysisk helse.

- Det å ha en partner gir statistisk bedre helse og lengre levetid, sier Lyngstad.

Få klare svar Men en svensk studie fra 2013, som muligens har større relevans for norske forhold, finner liten effekt av skjev kjønnsfordeling.

- Disse resultatene tyder på at det ikke spiller noen rolle. USA har jo tross alt et litt mer prekært samfunn, slik at det kan godt hende de effektene jeg meldte om derfra ikke er så relevante i et sosialdemokratisk Norden, sier Lyngstad.

- Det er få som har veldig klare svar på dette. Det er ikke grunnlag for å si at dette fører til noe samfunnsmessig sammebrudd, sier Lyngstad.

Demograf Helge Brunborg tror ikke den mannsovervekten som finnes i Norge i dag har noen reell betydning, men at den kan ha betydnibng i aldersgrupper der fordelingen blir spesielt skjev.

- Nei, den lille skjevheten som er nå spiller nok ingen rolle. Men for en del aldersgrupper kan det spille en større rolle. Det at det nå er flere menn enn kvinner i alle aldre under 67 år gjør et en del menn kan ha problemer med å finne seg en kone. De må vente lenger, finne seg en kone som er betydelig yngre, eller kanskje de aldri finner noen.

- Den omvendte kjønnsubalansen kan ha vært en av forklaringene på polyandri (kalt polygami) i Afrika, sier Brunborg.

- For arbeidsmarkedet betyr det nok lite. Der har kvinnene kommet inn på de fleste områder og til dels utkonkurrert mennene. At det er mange flere gamle kvinner enn gamle menn har lenge vært tilfelle, uten at dette har hatt så store konsekvenser, bortsett fra at det er vanskelig for gamle damer å finne en kavaler, sier Brunborg.

Kilde: SSB
Kilde: SSB Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer