Innvandringen høyere enn noensinne

Det er flest polakker som kommer til Norge, viser ferske tall fra SSB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at nettoinnvandringen i Norge er høyere enn noensinne. Det er flest polakker som kommer til Norge, og aller flest til Oslo.

Land med størst nettoinnvandring til Norge:

• Polen

• Tyskland

• Sverige

• Litauen

• Somalia

• Thailand

• Fillipinene

• Russland

• Irak

• Afghanistan

• Nederland

• Burma

I 2006 ble det registrert 45.800 innvandringer og 22.100 utvandringer i Norge.

Dette gir en nettoinnvandring på 23.700, noe som er nesten 30 prosent høyere enn året før, melder NTB.


Arbeidsinnvandrere

Polske statsborgere utgjorde med sine 7400 innvandrere den desidert største enkeltgruppen av innvandrere i fjor. Deretter kommer svenskene, med 3.400 innvandrere, og tyskerne med 2.300. Det er samme rekkefølgen som i fjor.

Svenskene topper også listen over utvandrere i 2006 med 2.100.

Blant de tolv største innvandringslandene i 2006 finnes to nye medlemsland i EØS, Polen og Litauen, i tillegg til Sverige, Tyskland og Nederland. Disse landene har få restriksjoner mot å jobbe i andre lands arbeidsmarked.

Flest europeere

<strong><B>FLEST POLAKKER I NORGE:</strong></B> I fjor kom 7400 polske statsborgere som arbeidsinnvandrere til Norge. Her koser en gjeng seg på hopprenn i Holmenkollen 17. mars, der polske Adam Malysz vant. Foto: SCANPIX
FLEST POLAKKER I NORGE: I fjor kom 7400 polske statsborgere som arbeidsinnvandrere til Norge. Her koser en gjeng seg på hopprenn i Holmenkollen 17. mars, der polske Adam Malysz vant. Foto: SCANPIX Vis mer

De aller fleste innvandrerne som kommer til Norge kommer fra andre europeiske land. Den nest største nettoinnvandringen kommer fra Asia.

Fra 2003 har nettoinnvandringen fra Polen økt med 6.700, og fra Sverige med 2000. Dette skyldes at arbeidsmarkedet er større i Norge enn i Polen særlig, men også mange svensker finner lettere jobb i Norge enn hjemme.

I tidligere år har krig og uroligheter ført til at mange flyktninger har kommet til Norge, dels fra Balkan, Irak og fra andre land i Asia og Afrika.

I dag er det betydelig mindre innvandring fra land som Afghanistan, Irak, Iran og Somalia enn tidligere. Det samme gjelder Pakistan og Tyrkia.

Nettoinnvandringen fra både Asia og Afrika har vært litt mindre i 2006 enn i årene mellom 2001-2005.

Ettersom flere innvandrere kommer til Norge som arbeidsinnvandrere, og færre som flyktninger, har andelen menn økt fra 49 til 55 prosent . Oppgangen er særlig sterk i aldersgruppen 30 til 39 år.

Nesten en fjerdedel av alle innvandrerne kommer til Oslo; nest flest til Akershus. Finnmark og Nord-Trøndelag er de norske fylkene med færrest innvandringer.

Innvandringen høyere enn noensinne

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer