KAN BLI NEST STØRST Ifølge Dansk TV 2s prognoser kan det innvandringskritiske partiet Dansk Folkeparti bli Danmarks tredje største parti i årets Folketing-valg.  Her er partileder Kristian Thulesen Dahl og partigrunnlegger Pia Kjærsgaard på partiets valgvake på Borgen i København Foto: Scanpix
KAN BLI NEST STØRST Ifølge Dansk TV 2s prognoser kan det innvandringskritiske partiet Dansk Folkeparti bli Danmarks tredje største parti i årets Folketing-valg. Her er partileder Kristian Thulesen Dahl og partigrunnlegger Pia Kjærsgaard på partiets valgvake på Borgen i København Foto: ScanpixVis mer

Innvandringskritiske nasjonalister stormer frem i Danmark

Går forbi Venstre - hovedopposisjonen til statsministeren - ifølge tidlige valgprognoser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at 95 prosent av stemmene er talt opp viser prognosene fra den danske TV-kanalen DR at det nasjonalistiske partiet Dansk Folkeparti får hele 37 mandater på Folketinget, mens hovedopposisjonenen Venstre får 34.

Forskjellen i antall mandater for begge de blå partiene er ikke enorm, men for Dansk Folkeparti er seieren stor siden dette betyr et hopp på hele 15 mandater fra valget 2011.

Tapet er tilsvarende stort for det som har vært statsministerens hovedopposisjon og det største blå partiet, Venstre, som etter 91 prosent opptelling har 12 mandater mindre enn 2011-valget. Det regjerende partiet Socialdemokraterne - Statsminister Helle Thorning-Schmidts parti hadde 47 mandater etter at 95 prosent var opptalt.

Nasjonalister gjør framrykk Leder Kristian Thulesen Dahl i det nasjonalistiske og innvandringskritiske Dansk Folkeparti er fornøyd med valgdagsmålingene. 

- Jeg har en god følelse fordi vi har gjort det godt i valgkampen. Nå skal vi høste fruktene av vårt arbeid. Jeg ser et godt resultat for Dansk Folkeparti - det har alle meningsmålinger vist, sier Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti, som er kjent for å ville stenge Danmarks grenser, har gått kraftig fram på valgdagsmålingene til DR og TV 2 og får rundt 18 prosent av stemmene. Det tilsvarer 32 eller 33 mandater, en framgang på enten 10 eller 11 representanter fra 2011.

- Det er jo fantastisk. Det er det vi har sett på flere meningsmålinger hittil, men vi har ikke turt å håpe på det. Og vi er jo ikke helt sikre ennå, sier tidligere partileder Pia Kjærsgaard.

Partiet lengst til høyre i dansk politikk vil bli en solid maktfaktor i Folketinget, men det har ikke avslørt om det vil inn i regjering med resten av den blå blokken. 

Tilbakeslag for Venstre Danske Venstres Claus Hjort Fredriksen sier at partiets dårlige valgdagsmålinger er et resultat av et vanskelig år. Både DR og TV 2s valgdagsmålinger viser at Venstre, som er Danmarks svar på norske Høyre, gjør et dårlig valg. 

Målingene viser at partiet vil miste enten 11 eller 12 representanter og får enten 36 eller 35 mandater. Oppslutningen har samtidig gått ned fra med rundt 7 prosentpoeng til rundt 20 prosent i begge målinger.

 NESTE STATSMINISTER:  Opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen i partiet Venstre er trolig Danmarks neste statsminister. Foto: REUTERS / Nils Meilvang / Scanpix Denmark
NESTE STATSMINISTER: Opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen i partiet Venstre er trolig Danmarks neste statsminister. Foto: REUTERS / Nils Meilvang / Scanpix Denmark Vis mer

- Det er en smertelig tilbakegang. Det kommer etter et år der vi har hatt være vanskeligheter. Det betaler vi en pris for i dag, sier den tidligere finansministeren.

Blå ledelse Likevel kan Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen ende opp som Danmarks statsminister hvis den blå blokken totalt får flere mandater enn den røde. Og ifølge valgdagsmålingene fra Dansk TV 2 og DR som ble offentliggjort klokken 20.00 ligger de foran med henholdsvis ett og to mandater.

- Det er så tett at vi ikke kan si om det blir maktskifte. Spenningen vil være intakt noen timer ennå, sier Hjort Fredriksen.

Ifølge prognosene etter at nesten 95 prosent er opptalt får den blå blokken hele 90 mandater. Dette betyr i så fall at de fire mandatene til Grønland og Færøyene, den såkalte Nordatlantiske Gruppe, ikke vil bli avgjørende likevel. 

Valgforskere har antatt at Grønland sender to røde kandidater, mens Færøyene sender én rød og én blå, og at disse kunne få en avgjørende rolle i et ellers jevnt valg. I utgangspunktet er det ingen som vet hva grønlandske velgere tenker. Meningsmålingene som har vært tydelig til stede ellers i den tre uker lange danske valgkampen, har ikke blitt gjennomført på hverken Færøyene eller i Grønland fordi det er for dyrt for avisene. 

Det skal velges totalt 179 medlemmer til Folketinget, danskenes nasjonalforsamling. 175 av disse velges i Danmark og fire velges på Færøyene og Grønland. Det skal avgjøres om Helle Thorning-Schmidt får fortsette som statsminister - eller om tidligere statsminister og leder av opposisjonspartiet Venstre, Lars Løkke Rasmussen, skal overta.