HACKET: Tidligere medlem av Sverigedemokraterna, William Petzäll, har havnet midt i en Twitter-skandale. I dag har profilen hans kvitret om medlemmer av partiet og at lederne i SD skal ha hatt tilgang på svenske journalisters mailkontoer. Petzäll mener noen har hacket kontoen hans, da han selv er tvangsinnlagt på avrusning. Foto: Dagbladet/Expressen
HACKET: Tidligere medlem av Sverigedemokraterna, William Petzäll, har havnet midt i en Twitter-skandale. I dag har profilen hans kvitret om medlemmer av partiet og at lederne i SD skal ha hatt tilgang på svenske journalisters mailkontoer. Petzäll mener noen har hacket kontoen hans, da han selv er tvangsinnlagt på avrusning. Foto: Dagbladet/ExpressenVis mer

- Innvandringsmotstandere hadde tilgang på svenske journalisters e-post

Det står på Sverigedemokraterna-utbryter William Petzälls Twitter-konto. Selv er han tvangsinnlagt på avrusning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En aldri så liten Twitter-skandale er i ferd med å bre om seg i Sverige. 

 - Jeg skal avsløre spillet innen SD, lød den første meldingen på Twitter i dag fra den tidligere politikeren for Sverigedemokraterna William Petzäll.  

Siden da har et titall meldinger blitt publisert.

William Petzälls Twitter-konto har røpet at flere toppolitikere i SD skal stå bak de kontroversielle bloggene «Politisk Inkorrekt» og «Avpixlad».

I tillegg har Petzälls Twitter-konto publisert såkalte nøkler for å logge seg inn på e-postkontoene til flere journalister i Expressen og Aftonbladet.
  La ut mailtilgang for journalister I en av Twitter-meldingene heter det at:

- Jeg kan fortelle at Söder og Åkesson har hatt fullt innsyn i alt som AB og Expressens reportere hadde i sin mail i en årrekke.

Jimmie Åkersson er leder for Sverigedemokraterna, og Björn Söder er partisekretær i det innvandringskritiske partiet.

For å bekrefte at partiet har hatt tilgang til e-postene, twitrer Petzälls konto elleve innloggingskoder til svenske journalister.

SD-leder Åkesson vil ikke kommentere saken, og sier via sin pressesekretær at han ikke kommentere rykter på Twitter. SD avkrefter at de skal ha hatt tilgang på journalisters mailkonto, og hevder meldingene kommer fra en hacker.

- Vi tror ikke William Petzäll står bak dette, sier pressesekretær Martin Kinnunen i SD.
  Avisene anmelder Expressen ser like fullt alvorlig på saken. De skal gå til rettslige skritt mot hacking i sine systemer, og skal nå ha anmeldt det hele til politiet.

Leder for Bonnier-konsernet, Thomas Matsson, sier at:

- Jeg vil vektlegge at vi ikke vet hvem som står bak denne mulige hackingen, og vi har heller ikke fått overblikk over konsekvensene, men det er naturlig nok veldig alvorlig at noen ulovlig forsøker å hindre våre muligheter til å drive kritisk undersøkende journalistikk, sier Matsson til Expressen. Også Aftonbladet vil anmelde saken.

- Dette er veldig alvorlig, sier sjefredaktør Jan Helin.
 
- SD står bak kontroversielle blogger Ifølge Twitter-meldingene skal SD-lederne Martin Kinnunen, Kent Ekeroth og Linus Bylund stå bak den kontroversielle bloggen «Politisk Inkorrekt» og arvtakeren «Avpixlat».  

Kinnunen er pressesekretær for SD, Bylund er pressesekretær for SD-leder Åkesson, og Ekeroth sitter i Riksdagen og er internasjonal sekretær for partiet.  

Alle tre benekter at de står bak bloggene.  

- Alle som kjenner meg, vet at om jeg drev en politisk blogg, ville den sett annerledes ut en Avpixlat, sier Kinnunen.  

- Jeg har ingen koblinger til «Politisk Inkorrekt» eller «Avpixlat», sier Bylund.  

«Politisk Inkorrekt» hevder å være en uavhengig nyhetsblogg som skriver «sannheten bak nyhetene», og er kjent for å skrive om lovbrudd hvor folk med utenlandsk opprinnelse står bak gjerningen.

Bloggen ble lagt ned tidligere i oktober, og er nå erstattet med bloggen «Avpixlat», som skal «levere den ubehagelige sannheten og utsiktene til svensk innvandrings- og migrasjonspolitikk og den bakomliggende kulturrelativismen som styrer de politiske beslutningene og journalistenes penner».
       Tvangsinnlagt Petzäll ble i 2010 valgt inn i Riksdagen for Sverigedemokraterna, men etter flere fylleepisoder har han valgt å rekke seg fra partiet, og sitter nå som partiløs politiker i Riksdagen.  

Han sier via sin advokat at han er uskyldig. Han er blitt tvangsinnlagt på en avrusningsklinikk for sitt rusproblem, og oppholder seg her for øyeblikket uten tilgang til telefon eller Twitter.  

- Han sier at kontoen hans må ha blitt hacket. Det er ikke han. Han har ikke tilgang til telefon eller Internett der han er, sier advokat Anna Heurlin, på vegne av Petzäll til Expressen.  

Til Expressen sier klinikken at de ikke kan kommentere om Petzäll faktisk er pasient hos dem, men bekrefter at de innlagte ikke får ha tilgang til omverdenen via telefon eller Internett.  

På Twitter fortsetter kontoen å kvitre:

- Selvsagt har jeg tilgang på telefon, hvordan ellers skal jeg kunne snakke med mine representanter i telefon? er siste melding fra Petzälls konto.