- Innvandringspolitikken fullstendig ute av kontroll

Det mener Frp etter å ha sett de nye asylsøkertallene.

NAIVE NORGE:  Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet mener Norge oppfattes som det landet i Europa som er mest naivt når det gjelder innvandringspolitikk.
Foto: Knut Falch / SCANPIX .
NAIVE NORGE: Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet mener Norge oppfattes som det landet i Europa som er mest naivt når det gjelder innvandringspolitikk. Foto: Knut Falch / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amnudsen, kreagerer kraftig på de ferske tallene fra UDI som viser at dobbelt så mange asylsøkere har fått oppholdstillatelse i Norge så langt i år, i forhold til i fjor.

- Norsk innvandringspolitikk er fullstending ute av kontroll. Norge oppfattes som det landet i Europa som er mest innvandringsnaivt. Derfor søker så mange folk seg hit, sier Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

Han påpeker at resten av Europa har strammet inn sin asylpolitikk, mens Norge har gått motsatt vei under den rød-grønne regjering.

- Skremmende utvikling

- Jeg frykter at denne regjeringen gir opphold til folk som ellers ikke ville fått opphold - bare for å bekjempe asylkøen. Det er en skremmende og farlig utvikling, sier Amundsen.

Han mener dette er årsaken til den enorme tilstrømningen.

- Målet er å begrense antallet asylsøkere som ikke fyller vilkårene for beskyttelse, og også å hindre at Norge må ta imot en uforholdsmessig stor andel av de asylsøkerne som kommer til Europa, sa arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i en pressemelding da regjeringens nye tiltak i asylpolitikken ble presentert 1. juli.

Dobbelt så mange får asyl
På en pressekonferanse i dag la UDI fram tall over innvandringstilstrømningen så langt i år.

Flere har fått innvilget asyl i Norge i år enn tidligere. Antallet er doblet første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor.

- Vi ser en økning, og det har vi sett siden i fjor sommer. Fortsatt er det høye asyltall, sier Ida Børresen til Dagbladet.

2.400 personer fikk innvilget asyl i første halvår i år. I samme periode i fjor var tallet 1.250.

Færre får avslag

- Avslagsprosenten har gått ned fra 59 prosent til 47 prosent, sier UDI-direktør Ida Børresen på pressekonferansen.

Hun ser en kraftig nedgang i asylsøkere fra Irak, og en kraftig økning av asylsøkere fra Afghanistan, spesielt mindreåringe.

- Hva dette skyldes vil jeg ikke spekulere i. Jeg vil ikke kommentere utspillet til Per-Willy Amundsen, sier Børresen til Dagbladet.

Dag Terje Andersen sa i forbindelse med regjeringens nye tiltak i asylpolitikken at tiltakene som var blitt gjort, har vært med på å dempe den betydelige veksten i antall asylsøkere som var i perioden sommeren 2007 til sommeren 2008.

- Det er viktig å merke seg at flere av dem som kommer til Norge nå har et reelt beskyttelsesbehov, uttalte Dag Terje Andersen i en pressemelding 1. juli.

Søkerantall doblet

Det har også vært 50 prosent økning i antall asylsøkere i samme periode.

Man må helt tilbake til 2003 for å finne et tilsvarende høyt tall. Da ble det registrert 17.500 asylsøknader. De største nasjonalitetene er irakere, eritreere og somaliere, ifølge VG Nett.

Økningen i antall som får innvilget asyl skyldes at UDI har behandlet flere søknader og at andelen som har fått medhold har gått opp.
Antall som har fått innvilget familiegjenforening har gått ned med 10 prosent.

De ferske tallene fra UDI viser også at andelen mindreårige søkere under 18 år og uten omsorgspersoner bare blir større og større.

- Med tanke på at totaltallet asylsøkere også har økt, betyr det at det har vært en veldig økning i denne gruppen, kommunikasjonsrådgiver Sigurd Skjefstad til VG Nett.

Nedgang i arbeidsinnvandring

Første halvår i 2009 utgjør arbeidsinnvandrerne rundt halvparten, familieinnvandrerne en tredjedel, studenter åtte prosent og personer med innvilget asyl 11 prosent av alle som har fått oppholdstillatelse, ifølge Aftenposten.no.

I første halvdel av 2008 utgjorde andelen asylsøkere kun tre prosent av totalen. Forskjellen utgjør dermed en firdobling.

Dette skyldes imidlertid først og fremst nedgangen i arbeidsinnvandringen som utgjør den største gruppen innvandrere.

Antallet som har fått innvilget familiegjenforening går ned med 10 prosent, fra 10.000 til 9000 i samme periode.

FÆRRE FÅR AVSLAG: UDI-direktør Ida Børresen sa på dagens pressekonferanse at færre får avslag på sine asylsøknader så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
FÆRRE FÅR AVSLAG: UDI-direktør Ida Børresen sa på dagens pressekonferanse at færre får avslag på sine asylsøknader så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer