Tjener mindre: Brødrene Kristian Adolfsen (t.v) og Roger Adolfsen eier Norlandia Health & Care Group. Foto: Finansavisen
Tjener mindre: Brødrene Kristian Adolfsen (t.v) og Roger Adolfsen eier Norlandia Health & Care Group. Foto: FinansavisenVis mer

Innvandringsstopp gav lønnsomhetsdropp

Helse- og omsorgskonsernet Norlandia Health & Care Group halverer driftsresultatet i tredje kvartal. Færre asylsøkere til Norge er hovedårsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansavisen: – Det er en tøff og krevende situasjon når man må bygge ned så mye av det som man har jobbet hardt for å bygge opp. En krevende og lite hyggelig fase, sier konsernsjef Tor Brekke i Hero Group til Finansavisen.

Inntektsfall

Selskapet eies av Norlandia Health & Care Group, som opplevde både topplinjefall og lavere lønnsomhet i tredje kvartal. Konsernets virksomhet spenner bredt, fra drift av institusjoner for barn og ungdom, til asylmottak og eldreomsorg for det offentlige.

For Hero, som etablerte sitt første asylmottak i 1987, ser situasjonen veldig annerledes ut enn for et år siden.

Inntektene har falt fra 335 millioner til 152 millioner kroner, og driftsresultatet har falt fra 36 til minus fem millioner kroner siden samme periode i fjor.

Årsaken til fallende inntekter og svakere inntjening skyldes nedstengninger av mottakssentre i Norge og Sverige.

Historiske svingninger

– Hero er eksperter på å opprette mottaksplasser raskt, og å få til det på en god måte. Staten er opptatt av å ikke bruke mer penger enn nødvendig, og har strenge regler for kapasitetsutnyttelse. Det nedre kravet er 85 prosent. Da må vi bygge raskt ned når behovet minker, og det har vi sett en historisk versjon av de siste to årene, sier Brekke.

Høsten 2015 kom det 20.000 flere asylsøkere til Norge enn hva man hadde tatt høyde for i prognosene. I alt kom det rundt 30.000.

– Fra 2010 til 2014 lå det årlige ankomsttallet rundt 10.000. Så hadde vi en tredobling. Deretter ble det satt i gang virkemidler som førte til historisk lave ankomsttall i 2016. Så det er store svingninger, fastslår Brekke.

I fjor søkte om lag 3.400 personer asyl i Norge. I år ventes tallet å ende rundt 3.000.

– Forventningen er at dette vil variere fremover også. Ankomstene av asylsøkere har variert fra år til år alltid, og det regner vi med at det vil gjøre fremover også. Samtidig legger vi vekt på å utvikle oss videre. Tolketjenester, utdanning, integreringstiltak er ting vi fokuserer på nå. Vi er blant annet en stor leverandør av arbeidsmarkedstiltak for den målgruppen, sier Brekke.

Flere økonomisaker:

Sjeføkonom om boligprisfall: - En god reminder

Dette er verdens største oljeprodusenter

Hegnar om SVs idiotiske forslag