Norsk Narkotikapolitiforening:

Innvilget penge-søknad - var selv medlem: - Ser ikke bra ut

To ansatte i Politidirektoratet var i 2016 med på å gi 400 000 kroner til foreningen de selv var medlem av. - Ser at dette bidrar til å underbygge inntrykket av en uheldig sammenblanding av roller, sier direktoratet.

MANGE UTBETALINGER: Politidirektoratet har de siste 20 årene gitt millioner av kroner i pengestøtte til den ruspolitiske organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening. Foto: Lise Åserud / NTB
MANGE UTBETALINGER: Politidirektoratet har de siste 20 årene gitt millioner av kroner i pengestøtte til den ruspolitiske organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Politidirektoratet ønsker lykke til med arrangering av den 26. utdanningskonferansen», skrev direktoratet i brevet til Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) i august 2016.

Brevet, som Dagbladet har sett, ble først publisert på Twitter, der rusliberale aktivister retter kritikk mot blant andre politiet og NNPF under emneknaggen #narkotwitter.

I dette brevet ga Politidirektoratet (POD) beskjed om at de innvilget NNPFs søknad om støtte til foreningens årlige utdanningskonferanse, med 400 000 kroner.

NNPF er en frivillig organisasjon, hovedsakelig bestående av politiansatte, som kjemper for en streng straffelinje i ruspolitikken. I fjor sommer ble det besluttet at politiets bånd til foreningen skal granskes av Justisdepartementet, etter flere avsløringer om rolleblanding.

Brevet i 2016 er signert av daværende seksjonssjef Astrid Birgitte Borge og politiinspektør Morten Olsen Sandnes i POD.

De står begge på lista over rundt 3000 politiansatte som har fått NNPF-kontingenten trukket fra lønnsslippen sin i 2020 - en liste Dagbladet har fått innsyn i.

Borge og Sandnes var også medlemmer av foreningen i 2016, bekrefter de via sine arbeidsgivere, Politidirektoratet og Kripos.

BREVET TIL NNPF: Dette brevet ble sendt fra Politidirektoratet til Norsk Narkotikapolitiforening i 2016.
BREVET TIL NNPF: Dette brevet ble sendt fra Politidirektoratet til Norsk Narkotikapolitiforening i 2016. Vis mer

- Kan stille spørsmål

Ingen av dem opplyser å ha hatt verv i foreningen. Borge sier hun primært meldte seg inn for å delta på lokale kompetansehevende tiltak, ikke som følge av et ruspolitisk standpunkt.

Sandnes sier via Kripos at han ble medlem for å kunne delta på utdanningskonferansen.

- Man kan jo selvfølgelig stille spørsmål ved at de samme personene sitter på begge sider av bordet, sier forsker Daniel Arnesen ved Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor.

- Men hvis de ikke har vært så veldig aktive medlemmer, er det ikke sikkert det er problematisk, tilføyer han.

En slik tildeling blir først problematisk når enkeltpersoner kan ha en innvirkning på tildelingen og det oppstår et habilitetsspørsmål, forklarer Arnesen.

- For eksempel dersom de var styremedlemmer og pådrivere for å spørre POD om midler, samtidig som de kunne påvirke dem som tildeler midlene i POD, utdyper han.

Det er ingen indikasjoner på at Sandnes og Borges medlemskap i foreningen, har påvirket vurderingen om å utbetale støtte, sier POD. Les hele svaret lenger ned i artikkelen.

- Ikke gjennomsiktighet

Selv om Arnesen ikke vurderer Borge og Sandnes som inhabile, mener han saken kan bidra til å så tvil om utbetalingene til NNPF.

Pengene har nemlig ikke blitt delt ut gjennom en offentlig søknadsprosess, men over det interne budsjettet, slik NRK tidligere har omtalt.

- Derfor ser det ikke så bra ut, fordi det fra før ikke er gjennomsiktighet og det ikke er forståelig hvilke kriterier som ligger til grunn. Da kan det fort misforstås hvem disse personene er og hvilken rolle de hadde i utbetalingen, sier forskeren.

Arnesen får støtte fra en av Norges fremste eksperter på forvaltningsrett, jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

- Rent juridisk høres ikke dette spesielt problematisk ut, sier han om Borge og Sandnes sine roller i utbetalingen til NNPF.

Har du tips? Kontakt Dagbladets journalister her.

- Svært usedvanlig

Han peker på at man ikke er inhabil uten videre, kun fordi man er medlem i en forening. Inhabilitet er først og fremst knyttet til styreverv, forklarer Bernt.

- Men når man har funnet at det har vært et altfor tett samarbeid mellom politiet og foreningen, fører det selvfølgelig til at man vil se mer kritisk også på bevilgningene som gis, sier han.

Til sammen har Politidirektoratet utbetalt nærmere tre millioner kroner i støtte til NNPFs utdanningskonferanse, over en periode på 17 år.

- En så omfattende støtte fra et statlig organ, til en privat organisasjon med en klar rettspolitisk profil, er vel svært usedvanlig, sier jusprofessoren.

- Det bør vurderes om Politidirektoratet har budsjettmessig hjemmel til slik bruk av offentlige midler, og da særlig om dette stemmer med de krav som ellers stilles til nøytralitet og likebehandling ved tildeling av økonomisk bistand til foreninger.

POD: Ser fram til gjennomgangen

Vi er forberedt på å rydde opp der det skapes et inntrykk av at tilliten til politiet utfordres, sier avdelingsdirektør Roger Bjerke i POD i et skriftlig svar til Dagbladet.

- Vi ser fram til departementets gjennomgang av tidligere praksis, sier Bjerke og viser til utvalget som skal granske politiets bånd til NNPF.

Han understreker at pengestøtten til foreningen har gått utelukkende til gjennomføring av utdanningskonferansen, ikke drift av organisasjonen.

- Gitt at de nevnte personene ikke har vært aktive i foreningen, understreker POD at det ikke automatisk er problematisk. Det foreligger ingen indikasjoner på at personenes medlemskap har påvirket vurderingen om å utbetale støtte til utdanningskonferansen, sier Bjerke.

Samtidig tilføyer han:

- Vi ser imidlertid at dette bidrar til å underbygge inntrykket av en uheldig sammenblanding av roller.

- Går gjennom etisk regelverk

Som NRK tidligere har omtalt, har POD inntil videre stanset all praksis med innvilgelse av støtte til alle frivillige politiorganisasjoner.

- Vi går også gjennom vårt etiske regelverk og presisert etterfølgelse av dette, for å unngå tilfeller av rolleblanding, sier avdelingslederen.

Bjerke sier det på grunn av utskiftning av ledere er vanskelig å vite hvilke vurderinger som ble gjort rundt den konkrete saken i 2016.

På spørsmål om daværende avdelingsleder var kjent med medlemskapene til Borge og Sandnes, svarer han at vedkommende ikke lenger jobber i POD.

- Det er derfor ukjent for oss om han kjente til dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer