Insekteksplosjon: - Hold deg inne

Plages du av mygg på sommerstid? Da har forskere en nedslående beskjed: Vi må forberede oss på flere insekter i åra framover.

EKSPLOSJON: Mange har opplevd store svermer mygg og fluer denne sommeren. Nå er det bare å stålsette seg for flere slike sommere. Foto: Sondre Dahle/ NTB
EKSPLOSJON: Mange har opplevd store svermer mygg og fluer denne sommeren. Nå er det bare å stålsette seg for flere slike sommere. Foto: Sondre Dahle/ NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Har du vært på fjelltur eller i skogen og blitt omringet av store insektsvermer?

Det kommer ikke til å gi seg med det første, skal vi tro biolog og doktorgradsstipendiat ved Tromsø Museum, Jon Peder Lindemann.

– Isolert sett kan kanskje klimaendringene med økte temperaturer og med mer nedbør føre til at det totalt sett vil bli flere insekter framover i Norge, sier han til Dagbladet.

Biologen og doktorgradsstipendiaten tror dette vil skje fordi værendringene gjør det mulig for nye arter å etablere seg i Norge. Og fordi utviklingen til mange insekter er tempraturbegrenset.

Invasjon

Coronapandemien har ført til at flere nordmenn ferierer i eget land. Tusenvis har lagt reiseruta innom dype fjorder og høye topper, og mange har opplevd at den idylliske fjellturen har blitt invadert av insekter.

Insektforsker og førsteamanuensis ved NTNU Vitenskapsmuseet, Frode Ødegaard, mener det er en naturlig forklaring på de enorme svermene.

– Det er de høye temperaturene vi har hatt i sommer som gjør at svermene oppleves som større og mer intense. Fluer og mygg trives under de samme forholdene som oss – i sol og varme, sier han og utdyper:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer