Insektene forsvinner i vanvittig tempo:
- En katastrofal kollaps

- De er naturens tannhjul, og uten dem vil naturen slik vi kjenner den, klappe sammen, mener norsk insektforsker.

- MASSEUTRYDDELSE: Verdens insekter styrter på vei mot en masseutryddelse, og truer dermed verden med en «katastrofal kollaps i naturens økosystemer». Det er budskapet i en fersk rapport. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
- MASSEUTRYDDELSE: Verdens insekter styrter på vei mot en masseutryddelse, og truer dermed verden med en «katastrofal kollaps i naturens økosystemer». Det er budskapet i en fersk rapport. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdens insekter styrter på vei mot en masseutryddelse, og truer dermed verden med en «katastrofal kollaps i naturens økosystemer».

Det viser det som ifølge The Guardian er den første globale vitenskapelige gjennomgangen av forskning på feltet.

Ifølge rapporten, som er publisert i Biological Conversation, faller bestanden av mer enn 40 prosent av verdens insektarter. I tillegg er en tredjedel av alle insekter utrydningstruet.

Den antatte utryddelsen går åtte ganger raskere enn den varslede utryddelsen av pattedyr, fugler og reptiler. Den totale mengden av insekter på jorda faller med svimlende 2,5 prosent i året, basert på den beste tilgjengelige statistikken, noe som tyder på at de kan forsvinne innen et århundre, hevdes det i rapporten.

Tallene det vises til vil kunne føre til en kollaps av planetens økosystemer, som vil kunne ha en katastrofal innvirkning på livet på kloden, heter det.

- Katastrofale

Insekter utgjør omtrent to tredjedeler av alt liv på jorda, basert på antall. De står bak pollinering av planter, berikelse av jordsmonnet og er en viktig matkilde for dyr som står høyere opp på matkjeden.

Forskerne bak den ferske rapporten tegner på ingen som helst måte noe hyggelig bilde av hva som vil skje dersom insektene dør ut.

«Konsekvensene dette vil få for planetens økosystemer er katastrofale, for å si det mildt», heter det i rapporten.

- Dersom disse tapene ikke kan bli stoppet, så vil dette få katastrofale konsekvenser for både planetens økosystemer og for menneskehetens overlevelse, sier en av rapportens medforfattere, Francisco Sánchez-Bayo, til The Guardian.

Han beskriver funnene som «sjokkerende»,

- Det går veldig fort. Om ti år så vil man ha en fjerdedel færre insekter, om 50 år bare halvparten og innen 100 år så er det ingen igjen, sier han.

Rapporten, som er utarbeidet av forskere ved universitetene i Queensland og Sydney, og det kinesiske Academy of Agricultural Sciences, tar for seg over 70 forskningsrapporter publisert de siste tre tiåra.

- Naturen vil klappe sammen

Hovedårsaken til den voldsomme nedgangen? En internasjonal intensivering i jordbruket, som nå foregår på industriell skala, ifølge den ferske rapporten.

- Det innebærer fjerning av trær og busker som normalt omgir jordene. Nå er det i stedet reine blanke jorder som sprayes med syntetisk gjødsel og pesticider (plantevernmidler), sier Sánchez-Bayo.

Han skylder spesielt på plantevernmidler som har blitt utviklet og innført de siste 20 åra, som skal være spesielt skadelige da de brukes rutinemessig og vedvarer i miljøet.

I tropene, hvor industriell jordbruk ikke er like omfattende som i Vesten, er det antatt at de stigende temperaturene som følge av klimaendringene er en betydelig faktor i insektsdøden.

Professor Anne Sverdrup-Thygeson, som blant annet har skrevet boka «Insektenes planet - om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten», mener menneskeheten har tatt insektenes gratistjenester for gitt i lang tid.

- Gjennom intensiv arealbruk, sprøytemidler, flytting av arter og klimaendringer risikerer vi nå å endre forholdene så mye og så raskt at selv om naturen er tilpasningsdyktig, vil insektene slite med å levere som før. Det vil ramme oss mennesker, sier Sverdrup-Thygeson, som er professor i bevaringsbiologi ved Norges miljø og biovitenskapelige universitet, til Dagbladet.

- Av rent egoistiske grunner er vi derfor nødt til å bry oss om insektene. De er naturens tannhjul, og uten dem vil naturen slik vi kjenner den, klappe sammen, fortsetter hun.

- Dramatiske

Jens Åström, professor ved Norsk institutt for naturforskning (Nina), mener tallene er dramatiske.

- 2,5 prosent nedgang i året høres kanskje lite ut, men dersom man legger det sammen så blir det fort veldig mye, sier han til Dagbladet.

Han viser til at statistikken som finnes generelt viser en negativ trend, men mener det er et betydelig problem at det ikke føres statistikk mange steder i verden.

- Her i Norge har man ingen god statistikk som gjør at man kan si noe som helst, sier Åström.

Matkjeden

Brad Lister har forsket på utryddelsen av insekter internasjonalt. Ifølge The Guardian dro han tilbake til regnskogen i Puerto Rico etter 35 år, og oppdaget at 98 prosent av insektene på bakken hadde forsvunnet.

- Som følge av dette hadde antall frosker og fugler falt med om lag 50 prosent til 65 prosent, sier Lister til den britiske avisa.

Arnstein Staverløkk ved Norsk institutt for naturforskning viser til at insektene befinner seg på bunnen av matkjeden og at de er mat for flere av dyrene.

- Det er ikke bare jobben insektene gjør i seg selv som gjør dem viktige. De er mat for veldig mange andre dyr, som igjen er mat for andre dyr – og sånn fortsetter det. Dersom det første leddet slås ut, så påvirker det andre dyr, som igjen påvirker andre dyr igjen. Det er ikke vanskelig å tenke seg at det vil påvirke menneskene til slutt, sier Staverløkk.

Puerto Rico er bare et av landene hvor utryddelsen av insektene truer. Ifølge The Guardian har 75 prosent av de flygende insektene forsvunnet fra tyske naturreservater. Brad Lister fant også ut at antall insekter i en skog i Mexico hadde falt med 80 prosent siden 1980-tallet. Forsvinningen av fugler i en australsk eukalyptusskog ble forklart med mangelen på insekter som følge av tørke og varme.

KLIMAENDRING?: National Geographic publiserte en video som viste en isbjørn som slet med sult på grunn av klimaendringer. Nå sår eksperter tvil om klimaendringer faktisk førte til isbjørnens sult. Video: National Geographic. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer