Insektene forsvinner i vanvittig tempo:
- En katastrofal kollaps

- De er naturens tannhjul, og uten dem vil naturen slik vi kjenner den, klappe sammen, mener norsk insektforsker.

- MASSEUTRYDDELSE: Verdens insekter styrter på vei mot en masseutryddelse, og truer dermed verden med en «katastrofal kollaps i naturens økosystemer». Det er budskapet i en fersk rapport. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
- MASSEUTRYDDELSE: Verdens insekter styrter på vei mot en masseutryddelse, og truer dermed verden med en «katastrofal kollaps i naturens økosystemer». Det er budskapet i en fersk rapport. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdens insekter styrter på vei mot en masseutryddelse, og truer dermed verden med en «katastrofal kollaps i naturens økosystemer».

Det viser det som ifølge The Guardian er den første globale vitenskapelige gjennomgangen av forskning på feltet.

Ifølge rapporten, som er publisert i Biological Conversation, faller bestanden av mer enn 40 prosent av verdens insektarter. I tillegg er en tredjedel av alle insekter utrydningstruet.

Den antatte utryddelsen går åtte ganger raskere enn den varslede utryddelsen av pattedyr, fugler og reptiler. Den totale mengden av insekter på jorda faller med svimlende 2,5 prosent i året, basert på den beste tilgjengelige statistikken, noe som tyder på at de kan forsvinne innen et århundre, hevdes det i rapporten.

Tallene det vises til vil kunne føre til en kollaps av planetens økosystemer, som vil kunne ha en katastrofal innvirkning på livet på kloden, heter det.

- Katastrofale

Insekter utgjør omtrent to tredjedeler av alt liv på jorda, basert på antall. De står bak pollinering av planter, berikelse av jordsmonnet og er en viktig matkilde for dyr som står høyere opp på matkjeden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer