Du leser nå Dagbladet Pluss

Insektsex spår været

Hopper over forspillet og går for en «kjappis» dersom regnet kommer.

IKKE I KVELD, KJÆRE: Insekter, sex og et fall i lufttrykk har større sammenheng enn du skulle tro, ifølge en gruppe forskere. Foto: EPA/OMER SALEEM/NTB SCANPIX
IKKE I KVELD, KJÆRE: Insekter, sex og et fall i lufttrykk har større sammenheng enn du skulle tro, ifølge en gruppe forskere. Foto: EPA/OMER SALEEM/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjennom historien har det kommet mange påstander om at dyr er i stand til å forutse eller «føle» nært forestående hendelser, som for eksempel jordskjelv eller været.

Mens bevisene i mange tilfeller har vært dårlige eller ikke-eksisterende, har en forskergruppe nå kommet på sporet av sistnevnte.

Insekter dropper sex når lufttrykket synker og regnet truer, melder Nature News.

Som ofte innen vitenskap, startet det med tilfeldigheter og et «jøss det var pussig»-øyeblikk.

Insektforsker José Bento og kolleger ved labben på Universitetet i São Paulo i Brasil la merke til at dyrene til tider oppførte seg merkelig i løpet av eksperimentene.

- På enkelte dager fungerte insektene dårlig. Vi greide bare ikke å observere særlig aktivitet, sier Maria Peñaflor til Nature.com.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.