FØRSTE BILDET FRA MARS I KVELD: Romfarkosten «Insight» landet på Mars mandag kveld. Foto: HO / NASA TV
FØRSTE BILDET FRA MARS I KVELD: Romfarkosten «Insight» landet på Mars mandag kveld. Foto: HO / NASA TVVis mer

Vellykket landing på Mars i kveld:

«Insight» har landet på Mars. Norsk forsker: - Aktuelt å sammenligne jorda og Mars

Mandag kveld jublet NASA da romfartkosten endelig landet på Mars.

5. mai skjøt NASA opp en Atlas V-rakett som skal bringe romfarkosten «Insight» til Mars. Etter drøyt seks måneder i solsystemet landet den klokka 20:54 i kveld.

- Landingen er bekreftet, opplyste flygelederen kort tid før klokka 21 norsk tid, noe som utløste lettede sukk, jubel og applaus i kontrollrommet i Pasadena.

Historisk sett har bare 40 prosent av forsøkene på å lande med romfarkoster på Mars vært vellykket. For å klare å lande måtte «Insight» overleve de såkalte «sju minuttene med skrekk.»

482 millioner kilometer

Hos NASA var spenningen på topp, selv om det på langt nær er første gang en amerikansk romsonde har lagt ut på den på den 482 millioner kilometer lange ferden til den røde planeten.

Første gang NASA lyktes med en kontrollert landing på Mars, var i 1976. USA har også lykkes seks ganger senere, senest i 2012. InSight er dermed nummer åtte i rekken.

NASAs eksperter medga før landingen at mye kunne gå galt. Romsonden nærmet seg Mars i en hastighet på 19.800 kilometer i timen, før den i løpet av minutter skulle bremse ned til åtte kilometer i timen og til slutt lande mykt på planetens overflate.

Vil utforske innsiden av planeten

Dersom alt går etter planen, skal sonden nå utforske innsiden av Mars. Den er utrustet for å bore opptil fem meter ned under overflaten med et instrument som har fått tilnavnet «muldvarpen». Der den skal foreta målinger av blant annet temperatur.

En seismograf skal føle etter jordskjelv, meteorittnedslag og annet som kan ryste planeten. Mars' rotasjon skal måles nøyaktig, det samme skal været på landingsstedet ved Mars' ekvator.

Prislappen for Insight er på nærmere ni milliarder kroner. Om InSight slapp uskadd fra landingen og kommer til å fungere som forutsatt, er ennå ikke kjent.

- Ligner mest på jorda

Knut Robert Fossum, forskningsleder hos CIRiS, NTNU Samfunnsforskning, sier til Dagbladet at han kommer til å følge med på hva som skjer på Mars fremover.

Knut Robert Fossum, forskningsleder hos CIRiS, NTNU Samfunnsforskning. Foto: NTNU
Knut Robert Fossum, forskningsleder hos CIRiS, NTNU Samfunnsforskning. Foto: NTNU Vis mer

- Denne forskningen bidrar til enda en brikke i puslespillet om hva planeten Mars er. Ikke bare som egen planet, og hvordan Mars ble til, men også Mars som en del av solsystemet, sier han.

Ifølge Fossum er Mars den planeten som ligner mest på jorda.

- Med det er det aktuelt å sammenligne jorda og Mars. En teori er at Mars har vært en mer jordlignende planet før, med elver og fuktighet, og dette må forskes mer på. For hvis Mars har gått fra å være en fuktig planet til en livløs ørken, hva har skjedd?

Fossum er usikker på om han tror det finnes liv på Mars.

- Men jeg tror det finnes liv i verdensrommet, understreker han.