Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Insomnia-sjefen sov godt premiere-natta

Påfallende rolig og ettertenksom sitter regidebutant Erik Skjoldbjærg (32) med avisene hvor kritikerne feller dommen over hans spillefilm «Insomnia»: - Jeg har sovet godt i natt, sier Skjoldbjærg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vel. Det viser seg etter hvert at han ikke har sovet lenge, for torsdag var det fest for filmstaben og den varte så lenge at Skjoldbjærg fikk kjøpt Dagbladet på vei hjem. Og etter å ha lest filmanmelder Thor Ellingsens konklusjon om at filmen er «velgjørende proff i alle ledd», kunne regissøren tilfreds dra ned rullegardinene og sove.

- Jeg har sovet akkurat godt nok til å skille mellom fantasi og virkelighet, sier Skjoldbjærg.

Dette i motsetning til filmens hovedperson, Kripos-etterforsker Jonas Engström (Stellan Skarsgård), som plaget av midnattssol og samvittighetskvaler ligger våken hver natt.

Et press

Skjoldbjærgs virkelighet består altså av at han etter sin første spillefilm blir hyllet som en av de proffeste filmregissørene vi har her i landet.

Aftenposten melder om en «thrillerdebut utenom det vanlige» med «ekstra trykk og tyngde» . VG omtaler Skjoldbjærg som «enda en ny, ung regissør for en rik norsk filmframtid» , Arbeiderbladet kaller filmen «uhyre veldreiet» , Bergens Tidende «en av de aller dristigste og vellykkede spenningsfilmer som har vært vist på lang tid» og Nordlys melder om «stor filmkunst» .

- Det er klart jeg er glad, for det har vært et press å vente på kritikkene. Nå er jeg mest spent på hva folk sier. Det er først når kinogjengere blir engasjerte av filmen at jeg vet at jeg har nådd fram.

Nye prosjekter

Erik Skjoldbjærg er regiutdannet i London og har laget tre kortfilmer før «Insomnia». Nå er han vel sikret en framtid som regissør i det store formatet?

- Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre, men håper å få lage en ny film om ikke så lenge. Jeg leser bøker og leter etter nye prosjekter - problemet er at det finnes altfor få gode manuskripter og ideer.

I går var tromsøværingen Skjoldbjærg på premiere i hjembyen, hvor «Insomnia» er tatt opp. Litt nervøs før møtet med sine bysbarn, for det er ikke prospektkortbilder av Tromsø han presenterer i filmen.

- Jeg har sett filmteam komme til Nord-Norge for bare å ta bilder av den vakre naturen. Når jeg tenker tilbake på oppveksten i Tromsø, så minnes jeg en tett by med usminkede fasader. Jeg ville lage en personlig framstilling, det motsatte av bildene fra Lillehammer-OL.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media