Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel vil deportere afrikanere:

Inspirert av Anne Frank: Israelske rabbinere vil skjule afrikanske asylsøkere

Israels regjering vil utvise 40000 sudanske og eritreiske asylsøkere, men møter motstand blant sine egne.

DEMONSTRERER: Eritreiske asylsøkere har tatt på seg lenker og bånd for munnen, for å vise sin motstand til den israelske regjeringen som ønsker å utvise 40000 mennesker fra ulike afrikanske land. Demonstrasjonen var utenfor israelernes nasjonalforsamling, Knesset. Foto: Oded Balilty / Ap / Scanpix
DEMONSTRERER: Eritreiske asylsøkere har tatt på seg lenker og bånd for munnen, for å vise sin motstand til den israelske regjeringen som ønsker å utvise 40000 mennesker fra ulike afrikanske land. Demonstrasjonen var utenfor israelernes nasjonalforsamling, Knesset. Foto: Oded Balilty / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
BLE SKJULT: Jødiske Anne Frank, som skrev sin verdenskjente dagbok fra livet i skjul. Arkivfoto: Scanpix
BLE SKJULT: Jødiske Anne Frank, som skrev sin verdenskjente dagbok fra livet i skjul. Arkivfoto: Scanpix Vis mer

Denne måneden bestemte den israelske regjeringen at de ville bli kvitt rundt 40 000 asylsøkere, hovedsaklig fra Sudan og Eritrea. Asylsøkerne vil få tilbud om å bli sendt hjem, mot et visst pengebeløp. Hvis de ikke drar på frivillig vis, vil de bli utvist.

Saken har skapt voldsom debatt i Israel, og venstreavisa Ha'aretz slaktet avgjørelsen på lederplass og skrev at Israel må la asylsøkerne få bli i landet.

Afrikanere ut. Filippinere inn

Årsaken til at så mange israelere nå reagerer, er at Israel mangler arbeidskraft: Turistminister Yariv Levin sa nylig at Israel vurderer å hente filippinere til landet for å fylle opp ledige jobber innenfor hotell- og restaurantbransjen. Sudanerne og eritreerne, derimot, ønskes utvist.

En gruppe israelske rabbinere oppfordrer nå folk til å skjule afrikanske asylsøkere i hjemmene sine, for å unngå at de blir sendt ut av landet, skriver Haaretz.

- Anne Frank ble holdt skjult sånn at hun ikke skulle bli sendt avgårde for å dø. Vi har dokumentasjon på at disse menneskene risikerer en mulig død ved å bli sendt til hjemlandene sine, sier rabbineren Susan Silvarman i Rabbis for Human Rights til Haaretz.

Risikerte egne liv

Hun viser til at mange «risikerte livene sine for å redde jøder».

- Og nå sier vi som et land at vi ikke vil godta den minste demografiske endring? Spør Silverman, og forteller historien om den eritreiske asylsøkeren som dro via Sinai-ørkenen til Israel for å få asyl, siden «folket til Anne Frank vil skjønne og beskytte meg»

Også internasjonalt kjente israelske forfattere som Amos Oz og David Grossman går nå ut mot statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering. Sammen med 33 andre forfattere har de nå skrevet et åpent brev til Netanyahu, med tittelen «Ikke deporter asylsøkere».

- Vi ber om at dere handler moralsk, menneskelig og med medfølelse som er verdig for det jødiske folket... Ellers er det ingen grunn til at vi skal eksistere, skriver forfatterne i Haaretz i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!