Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inspirert av brorskapet i USA holdes det lukkede bønnemøter på Stortinget.

«Forum for tro og verdier», som arrangerer lukkede bønnemøter på Stortinget, bruker den samme strategien som den mektige Fellowship-stiftelsen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt om Bondeviks hemmelige brorskap

«Forum for tro og verdier» bygger også på samme tankegods som det hemmelige, kristne nettverket. Det bekrefter stortingsrepresentant Lars Rise (KrF) overfor Dagbladet. Rise er den som har hyppigst kontakt med Fellowship-stiftelsen og hovedkvarteret Cedars i Arlington utenfor Washington D.C.

Dagbladets Magasinet avslørte i går hvordan Kjell Magne Bondevik, ambassadør Knut Vollebæk og store deler av KrF-ledelsen i årevis har deltatt aktivt i Fellowship-stiftelsen, et hemmelig nettverk styrt av høyrevridde kristne i USA.

Likheten mellom «Forum for tro og verdier» og det amerikanske brorskapet viser seg blant annet i Forumets invitasjonsbrev foran samlingen i høst på Stortinget.

Tilsynelatende var hensikten «å bygge vennskap på tvers av religiøs, kulturell og politisk tilhørighet», slik Rise formulerer det.

På denne måten klarte han å rekruttere støttespillere i alle partier til å sette navnet sitt på invitasjonsbrevet. Den samme strategien bruker Fellowship-stiftelsen i USA: Når de en sjelden gang uttaler seg offentlig, legger de nettopp vekt på det minst kontroversielle i det kristne verdigrunnlaget: troen på alt det gode Jesus gjorde og sa. I tillegg framhever de at personer fra alle religiøse grupperinger deltar for å gi inntrykk av at det er snakk om en dialog på tvers av alle grenser.

Følte seg misbrukt

Det var dette stortingsrepresentantene trodde de støttet. Men både Ågot Valle (SV), Rolf Reikvam (SV) og Siv Jensen (Frp) overså underteksten i den neste setningen, der Rise innsnevrer formålet ytterligere: « ... studere en livsstil preget av tjeneste med Jesus fra Nasaret som modell og få en større forståelse for hva det vil si å følge ham.»

Da Dagbladet satte søkelyset på Forumet trakk Valle, Reikvam og Jensen seg umiddelbart. Både SV-representantene og Frp's nestleder reagerte sterkt på at møtet skulle holdes for lukkede dører.

-  Uten åpenheten misbrukte Rise mitt og andres navn, sier Siv Jensen i dag.

SV-politikerne kritiserte dessuten Rise for å trekke deres navn inn i det de oppfattet som fordekt kristen forkynnelse. Venstres parlamentariske leder, Trine Skei Grande, som hadde sagt ja til å støtte Rises møte, uttalte følgende etter Dagbladets reportasje:

-  Jeg kan ikke stille meg bak et lukket vekkelsesmøte.

Felles strategi

En annen likhet mellom den norske og den amerikanske virksomheten er at begge bare har ett møte i året som kan spores offentlig: Den ene samlingen på Stortinget på norsk side og den nasjonale bønnedagen på amerikansk jord. Forskjellen er at bønnefrokosten i USA, som Lars Rise har deltatt i ti år på rad, er tilgjengelig for utvalgte deler av pressen, mens Forumets samling på Stortinget er lukket. En av Fellowships undergrupper har også et navn som klinger likt med «Forum for tro og verdier»: «National Student Leadership Forum on Faith and Values.»

Som Dagbladet skrev i går, er arbeidsmåten til Fellowship-stiftelsen å rekruttere mektige menn fra politikk og næringsliv til jevnlige bønnemøter i små grupper, eller celler som de kaller det, hvor deltakerne kan «møte Jesus» ansikt til ansikt.

«Forum for tro og verdier» satte sammen 13 smågrupper, hver av dem ledet av menn og kvinner som nyter tilstrekkelig tillit. For eksempel hadde Rise styringen over gruppe 1, tidligere visepresident og «Forum»-veteran Edvard Grimstad ledet gruppe 2.

På EU nivå

I likhet med Kjell Magne Bondevik bekrefter Rise at han har vært på Cedars en del ganger, og at han kjenner lederen, Doug Coe.

-  Hvilket utbytte har du hatt av kontakten med Coe?

-  Jeg er blitt inspirert til å arbeide med å bygge vennskap på tvers av partier, ideologier, religiøs og kulturell bakgrunn. Det at jeg er blitt inspirert av Coe og av menneskene på Cedars, har ikke noe organisasjonsmessig med stiftelsen å gjøre, sier Rise til Dagbladet.

Han sier den årlige samlingen på Stortinget er et selvstendig initiativ uten tilknytning til noen organisasjon, men bekrefter samtidig at Stortingets forum bygger på det samme tankegodset man finner i Cedars.

Den amerikanske stiftelsen har også klart å skape en avlegger på europeisk toppnivå. For fem år siden avslørte Dagbladet at den daværende helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) reiste på en statlig betalt bønnefrokost til EU-parlamentet i Brussel. Der snakket han om hvordan «Jesus av Nasaret kan lære oss å bli bedre ledere».

-  Det var dette private frokostmøtet som var utgangspunktet for besøket. Så fikk vi beskjed om å fylle inn den offisielle planen, sa en kilde ved den norske EU-delegasjonen den gangen.

SKJULTE SEG: En av veteranene i «Forum for tro og verdier», Edvard Grimstad, ville ikke bli fotografert da han kom til bønnemøtet på Stortinget i høst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media