Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Inspirerte Mohammed Atta

Den britiske regjeringen mener de verste islamistiske ideologene holder til like utenfor London. Nå pågår klappjakten på angrepsklare terrorister for fullt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag i forrige uke pekte den britiske regjeringen ut Abu Qutada som landets farligste islamske imam. Det overrasker i et land som i lengre tid har vært plaget av ekstremister med planer om å bruke giften ricin i landet de selv befinner seg.

Britene har nemlig fått tilgang til en tysk etterretningsrapport. Etter 11. september ble mange av selvmordspilotene fra angrepene i USA sporet tilbake til Hamburg. Blant dem var gruppas antatte leder Mohammed Atta.

Atta og hans menn var tilknyttet Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida. Men al-Qaida har på langt nær vært alene om å planlegge aksjoner, verken i USA eller Europa. Tøffe avhør av terrormistenkte i Tyskland har endelig gitt etterretningstjenestene konkrete spor.

Den tyske rapporten hevder at Atta og Hamburg-cellen var i løpende kontakt med en annen ekstremistisk gruppe, al-Tauhid, skriver den britiske avisa The Observer. Tysk etterretning har arrestert og avhørt mange av toppfolkene i den tyske grenen av al-Tauhid. Avhørene av dem har pekt mot Storbritannia som det operative hovedkvarteret.

Åndelig inspirator

I Luton, nord for London, organiserte Qutada det britiske hovedkvarteret av al-Tauhid. Qutada fikk politisk asyl i Storbritannia i 1994. Qutada fikk innvilget asylsøknaden fordi han etter eget utsagn skal ha blitt forfulgt i Jordan for sin tro.

Senere ble han dømt til døden i Jordan for medvirkning til flere terrorangrep.

Flere rapporter skal ha pekt ut Qutadas terrornettverk som et av de mest sinnrike i Europa.

- Abu Qutada har vært i direkte kontakt med nedlemmer av og støttespillere til terrorceller og nettverk, og hans taler har vært til inspirasjon for et utall personer som har vært involvert i terrorangrep.

I leiligheten Mohammad Atta delte med tre av de andre selvmordspilotene i Hamburg fant politiet 18 av Qutadas taler på video.

Osama bin Laden

En av de tyske al-Tauhid-lederne, Shadi Abdalla, har navngitt fem personer som aktivt planlegger aksjoner i Storbritannia. I tillegg skal en al-Tauhid-agent være operativ i Irland. Felles for alle al-Tauhid-ekstremistene er at de planlegger å bruke forskjellige typer gift mot britiske mål i Storbritannia.

Telefonavlytting av mistenkte terrorister har avslørt en konstant referanse til bruk av «fruktjuice». Arresterte al-Tauhid medlemmer har innrømmet overfor tysk etterretning at det er et kodenavn for gift.

Abdalla har selv fortalt de tyske avhørerne at han har vært blant Osama bin Ladens nærmeste. Men al-Tauhid skal ha blitt startet som en gruppe for jordanere som ikke ønsket å være en del av al-Qaida, skriver tyskerne i rapporten.

al-Tauhids øverste leder, Abu Musab al-Zarqawi, skulle ifølge USAs utenriksminister Colin Powell være linken mellom Saddam Hussein og al-Qaida. Dette mener tyskerne ikke er riktig. al-Zarqawi skal ha vært i opposisjon til bin Laden.

al-Tauhid har likevel fungert som inspirasjonskilde for andre enn jordanere. Av al-Qaida-agentene som sto bak angrepene 11. september var flesteparten saudi-arabere.

Travel helg i Storbritannia

Avsløringene av terrornettverkene i Storbritannia har ført til hektisk aktivitet blant anti-terrorgruppene i landet. Politiet har satt opp ekstra betongbeskyttelse foran parlamentet og andre viktige offentlige bygnigner.

I tillegg har væpnede politistyrker trappet opp overvåkingen av britiske havner og flyplasser.

I forrige uke oppfordret al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahiri til nye angrep på amerikanske, britiske, australske, og norske mål.

Det britiske utenriksdepartementet advarer reisende mot al-Qaidas trusler mot Norge.

Venter nye angrep i USA

USA venter et nytt terrorangrep på amerikansk jord i løpet av de neste tre månedene. Det framgår av en etterretningsrapport Newsweek har fått tilgang til.

Siden angrepene for snart to år siden, har USAs spiontjenester og politi lært seg å samarbeide. Hemmeligholdet og revirstriden som ifølge Aftenposten forsatt hemmer norsk terroristjakt, har veket plass for effektiv informasjonsdeling.

Amerikanerne er også godt hjulpet av mistenkte arrestanter som etter hvert har lettet på sløret. Avhørene tyder på at et viktig terrormål er t-banesystemene i USAs storbyer.

Etterforskerne i USA har grunn til å bekymre seg. Landet tar imot en million nye innvandrere hvert år, i tillegg til 42 millioner turister. Samtidig er grensa mot det liberale Canada lang og porøs.

En av lederne for terroraksjonene i Saudi-Arabia for to uker siden, Abdul Rahman Jabarrah, har canadisk pass. En britisk etterretningsrapport tyder på at en celle som planla å angreipe Los Angeles under tusenårsskiftet, fortsatt er aktiv i Canada.

Avlytting av al-Qaidas sympatisører viser at mange av dem misliker de store tapene av muslimske liv under de siste aksjonene. De skal ha fått svar fra en av nettverkets ledere:

- Ikke bekymre dere. Vi skal rette opp det i framtida.

TERROR-REDE:</B> I en leilighet over et apotek i Wood Green i London ble det funnet en giftfabrikk. Giften ricin skulle brukes i London som en del av en større terroraksjon.
KONTROVERSIELL: Den muslimske ekstremisten Abu Hamza har samlet hundrevis av unge til sine møter i Finsbury Park-moskeen i Nord-London. Britiske myndigheter har forsøkt å kaste ham ut, men ikke lykkes. Men Hamza er bare smågutten i forhold til Abu Qutada tror britiske myndigheter.
TRAPPER OPP SIKKERHETEN: Betongstengsler og økt sikekrhet er hverdagen for britene etter de siste terrortruslene som også omfatter Norge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media