Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New Zealand:

Instagram-turister sjokkerer

Poserer nær stupbratte klippekanter for det perfekte bildet.

BRATT: Ovenfor Anawhata-stranden i Auckland ligger naturlige basseng som frister stadig flere til å ta seg gjennom villmarka for å ta det perfekte bildet. Foto: NZ / Shutterstock / NTB Scanpix
BRATT: Ovenfor Anawhata-stranden i Auckland ligger naturlige basseng som frister stadig flere til å ta seg gjennom villmarka for å ta det perfekte bildet. Foto: NZ / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Havner de over kanten, vil de ikke overleve. Det er utrolig at det ikke har skjedd allerede.

Det forteller Buzz Kronfeld til The Guardian.

Ifølge avisa er utsikten fra det såkalte evighetsbassenget en av de beste i hele New Zealand. Og for ham og familien har Instagram-turister, på jakt etter det perfekte bildet på deres private eiendom, blitt et økende problem.

- Stor risiko

Det naturlige bassenget, med spektakulær utsikt over både hav, fjell og strand, ligger avsidesliggende til i fjellene over Anawhata-stranda, utenfor Auckland.

For å ta seg til bassenget, som ligger på kanten av en 50 meter høy klippe, må inntrengerne klatre over både piggtrådgjerder og skilt som varsler om privat eiendom.

FÅR KRITIKK: Instagram-paret Kelly og Kody, som står bak kontoen @positravelty, har fått tusenvis av kommentarer for ett av bildene de har delt på den populære profilen. Vis mer

- Det er en stor risiko å gå dit. Du er i villmarka, og det er en stupbratt klippe. På vei ned dit er det bratt og glatt, forteller skogvokter Dan Real til Newsroom.

For bare noen uker siden måtte han hente opp et lik fra en foss i nærheten. Han sier han er sjokkert over sjansene turistene tar, og deler Kronfelds bekymring.

- Jo nærmere kanten du kommer, jo mer spektakulært blir vel bildet. Så da pushes grensene.

Kronfeld estimerer hundrevis av besøkende hver eneste måned. Etter en pause under coronapandemien, har folk nå begynt å vende tilbake.

I tillegg til å være bekymret for de ubudne gjestenes sikkerhet, frykter Kronfeld og Real også at landskapet vil bli forsøplet og ødelagt.

KRANSTUNT: Denne friklatrerens livsfarlige stunt 200 meter over bakken i London sentrum gikk viralt i 2018. Vis mer

«Fineste stedet jeg har urinert»

For familien var det et mysterium hvorfor det til stadighet dukket opp flere og flere turister i området.

- Så var det noen som sa «Det er fordi bassengene er overalt på internett», forteller Kronfeld.

Ifølge The Guardian har flere postet beskrivelser av hvordan man kan komme seg til det «hemmelige» utkikkspunktet og bassenget, som kalles «Aucklands best bevarte hemmelighet».

VAKKERT: Anawhata-stranden på New Zealand. Foto: Andrei Diomidov / Shutterstock / NTB scanpix
VAKKERT: Anawhata-stranden på New Zealand. Foto: Andrei Diomidov / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

«Definitivt verdt å trenge seg inn for», skriver en kvinne på Instagram under et bilde av bassenget, skriver avisa. «Et av de fineste stedene jeg har urinert», skriver en mann, under et bilde av seg selv i vannet.

Newsroom installerte i desember i fjor flere bevegelsesaktiverte kameraer i området, for å forsøke å fange opp de besøkende.

På tape dukket det opp både par som hadde sex i vannet, Instagram-turister i utallige poseringer, og personer som sto faretruende nær kanten av den stupbratte klippen.

- Det virker som oppfatningen er at alle mener de bør få besøke bassengene. Til tross for at dette er privat eiendom og det er vårt drikkevann, sier Kronfeld.

- Vi har fått nok.

Forsker ikke overrasket

Doktorstipendiat Anna Vasilyeva-Bycroft ved Universitetet i Auckland forteller til Newsroom at ønsket om flere likes på sosiale medier lokker folk til å ikke respektere privat eiendom.

Hun forsker på sosiale mediers påvirkning på unge kvinners syn på eget utseende, og er ikke overrasket over hvor langt enkelte er villige til å gå for å avbildes i vakre omgivelser.

- Hvis du er en influencer med et stort antall følgere har det blitt vanskeligere og vanskeligere å imponere dem. Man prøver derfor alltid å være bedre enn gårsdagen, forteller Vasilyeva-Bycroft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!