Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bjørgvin ungdomssenter i Bergen

Institusjon i Bergen betalte narkogjeld for ungdom. Hendelsen ble holdt hemmelig

Da Bufdir spurte region vest om deres institusjoner har betalt narkogjeld for beboere, var svaret nei.

BETALTE NARKOGJELD: Bjørgvin ungdomssenter i Bergen bisto en beboer med betaling av rusgjeld i 2016. Foto: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)
BETALTE NARKOGJELD: Bjørgvin ungdomssenter i Bergen bisto en beboer med betaling av rusgjeld i 2016. Foto: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå viser det seg at Bjørgvin ungdomssenter i Bergen i 2016 hjalp en ungdom tidlig i tenåra med å betale rusgjeld.

5. november skrev Dagbladet om Jong ungdomshjem i Bærum, som i februar i år betalte narkotikagjeld for en beboer.

Avsløringen førte til at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) undersøkte med samtlige regioner i Bufetat om dette også har skjedd ved andre statlige barnevernsinstitusjoner.

- Ingen av de andre regionene oppgir å ha gitt lån til ungdommer for å betale rusgjeld, viser våre undersøkelser så langt, uttalte divisjonsdirektør Kjetil A. Ostling i Bufdir til Dagbladet.

Visste ikke

I korrespondanse med Dagbladet framgår det at regionledelsen i Bergen ikke var klar over episoden ved Bjørgvin ungdomssenter i 2016, da de meldte tilbake til Bufdir.

Bufetat, region vest ble ikke klar over hendelsen før Dagbladet tok kontakt mandag denne uka.

Gjennom ansatte i regionen fikk Dagbladet opplysninger om at Bjørgvin ungdomssenter skal ha betalt narkotikagjeld for en beboer for rundt to år siden.

En navngitt fagansvarlig skal ha bedt to navngitte miljøterapeuter om å bistå en beboer med å betale en narkogjeld. Pengene, 1000 kroner, skal ha blitt betalt på jernbanestasjonen i Bergen. For å holde dette hemmelig, ble ikke pengene tatt fra håndpengekassa, men fra belønningssystemet ved institusjonen, fikk Dagbladet opplyst.

Videre ble Dagbladet opplyst av ansatte i regionen om at episoden ikke ble loggført, slik at den ikke skulle være sporbar.

- Kan ikke huske

Det som imidlertid er sikkert, er at Bjørgvin ungdomssenter ikke opplyste regionledelsen om hendelsen for et par uker siden, i prosessen da Bufdir spurte Bufetat-regionene om hvorvidt deres institusjoner har betalt rusgjeld for beboere.

- De som var involvert i vurderingene kan ikke huske om dette ble loggført. Retningslinjene tilsier at loggen slettes seks måneder etter at barn og ungdom flytter fra tiltaket. Derfor har vi ikke muligheter for å finne ut av det nå, sier regiondirektør Øistein Søvik.

- Hvordan kan regionsledelsen vite at dette er et engangstilfelle?

- Det kan vi ikke vite med sikkerhet, men dette var tema i en e-post til alle institusjonene. Ingen enhetsledere har meldt fra om slike hendelser, og vi har ingen grunn til å tro at dette har skjedd flere ganger, sier Søvik.

Redd

Bufetat, region vest opplyser at episoden omhandler en ungdom tidlig i tenåra, som flyttet inn på Bjørgvin ungdomssenter i 2016.

Ungdommen hadde opparbeidet seg gjeld på tusen kroner til en person som solgte rusmidler, og var redd for eget liv og helse. Så redd at ungdommen ikke fikk sove om natta, og heller ikke greide å gå på skolen.

Ifølge ledelsen i Bufetat, region vest var ungdommen i en så emosjonelt vanskelig situasjon at det var umulig for de ansatte å komme i behandlingsposisjon.

Ansatte oppfattet situasjonen for ungdommen som akutt, og deres vurdering var at den måtte løses raskt.

Ansatte og daværende enhetsleder vurderte det derfor slik at ungdommen fikk låne halvparten av beløpet (500 kroner) gjennom et forskudd på lønn for å utføre oppgaver på institusjonen. Resten hadde ungdommen allerede opptjent som belønning for å være rusfri. Ungdommen overleverte selv pengene, men ansatte var med for å gi støtte og trygghet.

- Skal ikke bidra til dette

Regiondirektøren hevder dette ikke var noe ansatte og tidligere leder ønsket å gjøre, men de så ingen andre gode alternativer for å kunne ivareta ungdommen i denne situasjonen.

- Bjørgvin, som er den eneste statlige rusinstitusjonen i region vest, har ikke hatt en kultur der det å låne penger til ungdommer som føler de må dekke rusgjelden sin har vært greit eller vanlig, sier regiondirektør Øistein Søvik.

Ledelsen ved Bjørgvin understreker at dette var en enkelthendelse, opplyser regionledelsen.

- Regionledelsen ser at ansatte og ledelse hadde gode intensjoner, og kan forstå vurderingene. Vi er likevel klare på at våre institusjoner ikke skal bidra til dette. Selv om det teknisk sett er ungdommen som selv betaler egen gjeld med et lån, så skal ikke våre ansatte bidra til slike transaksjoner. Dette var også tema i en e-post vi sendte våre enhetsledere for to uker siden. Dette vil også bli gjennomgått med ansatte på Bjørgvin ungdomssenter, sier regiondirektør Øistein Søvik.

BARNEVERNSINSTUTISJON: Flere ungdommer fikk tunge rusproblemer, etter å ha bodd på Vestlundveien ungdomssenter, i Bergen. Video: Siv Johanne Seglem Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/politi-rykket-ut-til-narkofest-pa-barnevernsinstitusjon/69611647 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!