Inte sjuk, veldig svensk

Det er vondt å være svensk sosialdemokrat når nordmenn diskuterer innvandring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges integrasjonsminister Mona Sahlin besøker grannlandet, der hun i dag deltok på Annette Thommessens konferanse i Folkets hus i Oslo. Thommessen var den landskjente og modige lederen av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) som kjempet iherdig for toleranse og fornuft i innvandringspolitikken. Også fornuft, hun gikk blant annet tidlig inn for å kaste ut kriminelle asylsøkere.

Sahlin er sikkert også et utmerket menneske. Men det kan se ut som hun mangler litt på toleransen. Kanskje også fornuften.

- Carl I. Hagens misbruk av Fadime-saken gjorde meg fysisk vondt, fortalte den fremtredende sosialdemokraten NTB i dag.

Hun mener Frp og andre høyrepopulistiske partier utnytter en delvis mislykket integrasjon av innvandrere. Det gjør de jo, slik alle aktører på den politiske markedsplass utnytter aktuelle hendinger til å selge sitt budskap. Skal man protestere, må man påvise misbruk.

Men Sahlin har åpenbart annet ærend. Hun gremmes over at det norske Fremskrittspartiet vil diskutere kostnadene ved innvandring.

- Det er en farlig debatt å starte. Da vil vi snart også snakke om hva de funksjonshemmede koster, eller hva de eldre koster.

Integrasjonsministeren er fornøyd med at de dominerende svenske partiene ikke har tillatt en slik debatt på andre siden av Kjølen.

I et tiår eller to forsøkte vi det samme i Norge. Alle partier til venstre for Frp lot som om de var ukjente med at det fulgte kvinneundertrykkelse og kriminalitet med asyltilstrømning og familiegjenforening. Pressen sto alt for lenge vakt om fortielsene.

Fadime-saken og modige jenter med ikke-norsk bakgrunn har omsider fjernet tabuene.

Dermed får vi en debatt med større ærlighet. Trolig er det akkurat hva Sahlin frykter. Så sterkt at hun på lumreste vis forsøker å kaste mistanke om dødshjelp-tilbøyeligheter på et norsk høyreparti.

I dag var det en svenske som fikk oss til å tenke over hvor den siste sovjetstaten ligger.