DEBATT? NEI TAKK: Frp-nestleder Per Sandberg vil starte en debatt om det han mener en er et feilslått fargerikt og multikulturelt samfunn, og Frp-leder Siv Jensen gjentar og gjentar igjen hvor viktig det er å ta integreringsdebatten. Men det vil ikke Frp's egen integreringsminister. Foto: Øistein Norum Monsen / Tomm W. Christiansen / Dagbladet
DEBATT? NEI TAKK: Frp-nestleder Per Sandberg vil starte en debatt om det han mener en er et feilslått fargerikt og multikulturelt samfunn, og Frp-leder Siv Jensen gjentar og gjentar igjen hvor viktig det er å ta integreringsdebatten. Men det vil ikke Frp's egen integreringsminister. Foto: Øistein Norum Monsen / Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Integreringsministeren nekter å kommentere Sandbergs integrerings-brannfakkel

Men SV vil tvinge henne til Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn noen annen er landets inkluderingsminister, Solveig Horne (Frp), rett adressat for Frp-nestleder Per Sandbergs utspill i går. Sandberg angrep «framelskingen av det multikulturelle samfunnet», som han mener er feilslått, og stilte seg bak Carl I. Hagens gjeninnføring av det omstridte begrepet «snikislamisering».

Gjennom gårsdagen nektet Horne og resten av den politiske ledelsen i barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet å kommentere utspillet.

Da Dagbladet i dag spør om Horne er tilgjengelig for et intervju, er svaret nei. På spørsmål om hun er praktisk forhindret fra å delta i integreringsdebatten Frp-Sandberg har startet, svarer kommunikasjonsrådgiver Line Torvik på Frp-statsrådens vegne:

- Politisk ledelse ønsker ikke å kommentere.

Vil tvinge Horne til Stortinget Det finner ikke SV seg i. Hvis ikke Horne svarer, varsler Kirsti Bergstø at hun vil stille skriftlig spørsmål til Horne. Statsråder er pliktig å svare på skriftlige spørsmål fra stortingsrepresentanter. 

- Dette kan ikke Horne vri seg unna, selv om det er ubehagelig. Vi må få en avklaring om dette, sier hun til Dagbladet.

SVs stortingsrepresentant fra Finnmark mener Frp-nestlederens uttalelser sår tvil om regjeringens integreringspolitikk. Det holder ikke å komme med «ingen kommentarer», som Solveig Horne har sagt så langt, mener Bergstø.

- SKADELIG: - Per Sandbergs uttalelser baserer seg på frykt framfor fakta, både når det gjelder integrering, innvandring og islam. Derfor kan en Sandberg i fri dressur gjøre store skade på folks oppfatning av samfunnet vi alle lever i, sier SVs Kirsti Bergstø. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
- SKADELIG: - Per Sandbergs uttalelser baserer seg på frykt framfor fakta, både når det gjelder integrering, innvandring og islam. Derfor kan en Sandberg i fri dressur gjøre store skade på folks oppfatning av samfunnet vi alle lever i, sier SVs Kirsti Bergstø. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Frp-leder Siv Jensen var gjennom gårsdagen, og i dag, klar på at selv om Sandberg gikk for langt, er det en viktig debatt han legger opp til:

- Frp er opptatt av en streng og rettferdig innvandringspolitikk, det er en viktig debatt som vi må ta, sa hun til Aftenposten i går.

- Jeg mener den uttalelsen gikk for langt. Samtidig må vi ha rom i norsk debatt for også å diskuttere asylpolitiske spørsmål, sa hun i «Politisk Kvarter» i dag.

- Det er heller ingen hemmelighet at det er ulike utgangspunkt i asyl- og innvandringsdebatten mellom KrF og Frp. Derfor er det viktig at vi kan ha debatt om slike spørsmål i Norge, det er det mange som ønsker, sa hun til NRK i går.

Men en av dem som ikke ønsker å delta i integreringsdebatten Frp's partileder og nestleder inviterer til, er altså Frp's egen integreringsminister.

- Sandberg i fri dressur - Det er bra at Per Sandberg nesten har sagt unnskyld til KrF. Men hans uttalelser inneholdt ikke bare grove beskyldninger mot Krf, men også mot hele det mangfoldige samfunn. Nestlederen i inkluderingsminister Solveig Hornes parti mener at innvandrere og etniske nordmenn ikke kan leve godt side om side, sier Bergstø.

Hun mener det skaper «enorm usikkerhet» rundt hva som er regjeringens inkluderingspolitikk når et av regjeringspartiene ser ut til å mene at inkludering ikke er mulig.

- Per Sandbergs uttalelser baserer seg på frykt framfor fakta, både når det gjelder integrering, innvandring og islam. Derfor kan en Sandberg i fri dressur gjøre store skade på folks oppfatning av samfunnet vi alle lever i. Presset på muslimer øker både i Norge og hele Vesten. Det bidrar uttalelser som disse til. Samtidig er det Frp som står for den usosiale kuttpolitikken som i størst grad nettopp truer integreringen, sier Bergstø. 

- Deler ikke virkelighetsoppfatning Uttalelsene fra Frp-nestlederen føyer seg inn i et mønster, mener Bergstø: 

- Per Sandberg har fått en veldig merkelig rolle i offentligheten. Han er nestleder i et parti som sitter i regjering. Samtidig kommer han med utspill som ikke engang ser ut til å dele virkelighetsoppfatning med regjeringen.

Bergstø viser også til andre, tilsvarende uttalelser fra sentrale partifigurer som Christian Tybring-Gjedde, Erlend Wiborg og Carl I. Hagen:

- Nå må regjeringen bestemme seg: lever den i den virkelige verden, der inkluderingen går i riktig retning, tross alle små og store problemer som finnes. Eller lever den i Per Sandberg  og Carl I. Hagens verden, der Norge snikislamiseres og det flerkulturelle samfunnet har spilt fallitt?