Intel løfter IT-sektoren

Gårsdagens ikke-nyheter fra Intel sender IT-aksjene opp på de europeiske børsene i dag. Men i telekom er det fortsatt uro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen på Oslo Børs er behersket optimistisk fredag formiddag i etterkant av Intels presentasjon av seg selv sent i går norsk tid.

Uteblivelsen av mer dårlig nytt fra Intel oppfattes som godt nytt for markedet. Intel sa at forholdene i chip-bransjen ser ut til å stabilisere seg, og at salget i andre kvartal vil komme inn i som tidligere angitt i intervallet 6,2 til 6,8 milliarder dollar, dog noe under midten av dette.

Intel steg 5,7 prosent i etterbørshandelen på dette. Mange analytikere var redd Intel ville nedjustere sine salgsanslag mer enn som så.

Gode nyheter for Intel pleier å løfte kursen på Opticom, uten at der er noen direkte sammenheng mellom de to aksjene utover at Intel eier litt i Opticoms datterselskap Thin Film Electronics . Opticom stiger 4,1 prosent til 612 kroner.

Også Merkantildata henger seg på oppgangen. Hvorvidt det skyldes oppgangen i Intel og markedet generelt, eller at selskapets styreformann legger hodet på blokka og lover 250 millioner kroner i EBITDA i år, er usikkert. Trolig er det en kombinasjon. Kursen er opp 2,9 prosent til 21,00 kroner.

I tillegg er det heller ikke negativt at styreformann Riulf Rustad åpner døren på gløtt for en oppsplitting av Merkantildata dersom selskapet ikke skulle klare målsettingen.

InFocus fikk et løft både i Oslo under gårsdagens Capital Markets Day og i USA senere på kvelden. Aksjen steg til 170 kroner i USA, men legger seg en krone lavere på Oslo Børs til 169 kroner.

Men selv om IT-aksjene får et løft, er det gråt og tenners gnissel i telekom-sektoren. Enitel raser 6,8 prosent til rekordlave 20,50 kroner. Dermed har kursen halvert seg siden emisjonen i april!

Massakren fortsetter også sør for Lysaker. I Drammen er det nær kollaps for Eltek, og kursen faller ytterligere 6,7 prosent til 62,50 kroner. Dermed har også denne aksjen halvert seg på kort tid. I Eltek er halveringstiden nede i 10 handledager! Det er fortsatt de nære meglerhusene Sundal Collier og First Securities som selger mest.

Mot strømmen er Sense som stiger 6,7 prosent til 6,75 kroner i tynt volum. Det er Pareto Securities, tilretteleggeren ved børsnoteringen, som kjøper. Også Telenor stiger tross meldinger om at konkurrentene Sonera og Telia er nær en endelig fusjonsavtale. Aksjen er opp 2,6 prosent til 39,9 kroner.

Nera er over 30 kroner igjen. Carnegie-analytiker Samson Sørtveit mener Neras melding i går ikke var noe resultatvarsel, og opprettholder sin kjøpsanbefaling, ifølge børskommentaren i Dagens Næringsliv. Carnegie er største nettokjøper av Nera fredag.

Olje service-aksjer er opp tross en svak utvikling for disse aksjene i dag. Trolig er det signalene fra OPEC om mulig heving av det annonserte intervallet for oljeprisen som virker positivt. En høyere oljepris vil stimulere til økt leting og boring utenfor OPEC.

Spesielt får seismikk-selskapene glede av dette. TGS Nopec er opp 4,2 prosent til 148 kroner, mens PGS er opp mer moderate 0,4 prosent til 112 kroner.

Søndenfjeldske er opp 2,5 prosent til 40,2 kroner. En konkurrent til Søndenfjeldske, Torch Offshore, gikk på børs i går og ble tatt godt imot av markedet.

Tankaksjene er lite endret. Frontline er opp en prosent på 204,50 kroner, mens Bergesens A-aksje ligger uendret på 206 kroner. Tankaksjene påvirkes dermed ikke nevnverdig at OPECs signaler om å heve prisintervallet som vil gjøre det mindre sannsynlig med produksjonsøkning i oljekartellet.

De europeiske markedene åpner opp, hjulpet av oppgang i IT-aksjer. Elteks konkurrent Marconi er en av de aksjene som stiger, noe som viser at Elteks nedgang i dag er selskapsspesifikk.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.