Intel tenner IT-gnist

Teknologiaksjene tar av på Oslo Børs etter at Intel tente kjøpelysten. Men vil oppgangen vare?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan virke som om det norske aksjemarkedet i hvert fall midlertidig har friskmeldt IT-aksjene etter gårsdagens oppgang for Intel i etterbørshandelen. Også resten av Europa trekker i dag et lettelsens sukk og IT-aksjene leder an i en bred oppgang.

Det er ingen grunn til å vente at optimismen vil avta så lenge futures-handelen i USA indikerer at både den teknologitune Nasdaq-indeksen og Dow Jones skal opp fra start i dag.

Likevel kan det være grunn til å stille spørsmålet om dagens oppgang egentlig kun skyldes pur lettelse over at Intel ikke overrasket negativt. Selskapet slo så vidt allerede kraftig nedjusterte estimater, og resultatrapporten inneholdt ikke bare positive signaler.

Gårsdagens svakt positive børsutvikling i USA før Intel-tallene ble sluppet skyldes at inflasjonen var lav i mars, noe som gjør det lettere for sentralbanken å kutte renten. I tillegg var industriproduksjonen høyere enn ventet, noe som signaliserer at det fortsatt er liv i den gamle økonomien.

Når det gjelder nye rentekutt er ikke det gitt at verden vil bli bedre for IT-selskapene. Den amerikanske investeringsbanken Salomon Smith Barney mener det vil ta tid før oppgangen vil komme, og mener et kortsiktig teknorally er en god exit-mulighet.

På Oslo Børs er det imidlertid kjøpelysten som råder i dag og handlelisten domineres av IT-aksjer. IT-indeksen er opp hele 4,8 prosent etter halvgått løp. Totalindeksen stiger 1 prosent til 1.311,47 poeng. Omsetningen på hovedlisten er på 1,65 milliarder kroner.

Orkla Enskilda Securities har krysset en betydelig aksjepost i Telenor og selskapet topper omsetningslisten med 416 millioner kroner. Samme meglerhus har også krysset en post på 1,25 millioner aksjer i Gjensidige NOR Sparebank, noe som bringer selskapet opp på andreplass på omsetningstoppen med aksjer for 342 millioner kroner omsatt.

Som vanlig på en teknologitung handledag er det Opticom for alle penga. Megler og tradere bruker Intel-tallene for det de er verdt og hausser aksjen. Kursen er opp hele 15,2 prosent til 724 kroner. Omsetningen utgjør hele 233 millioner kroner.

Investorene posisjonerer seg også i Tandberg før resultatfremleggelsen senere i dag. Kursen er opp 6,9 prosent til 93,50 kroner. Det er ventet et overskudd på 47,6 millioner kroner før skatt, ifølge estimater Reuters har hentet inn.

InFocus (+ 6%), Tandberg Television (+ 9,8%), Eltek (+ 5,1%) og Merkantildata (+ 4,8%) bidrar også til å løfte IT-indeksen.

RCL slet svært tungt i går med et fall på over 7 prosent etter at investeringsbanken UBS Warburg nedjusterte sine estimater. Carnival leverte i går sin kvartalsrapport til kredittilsynet i USA, og gjentok der at det er stor usikkerhet knyttet til utviklingen utover i året. Selskapets ledelse kommenterte også Europa-satsningen i går kveld. Det ble en svak dag for sektoren i USA.

RCL korrigerer imidlertid opp 2,2 prosent i dag til 188 kroner. Omsetningen er på 116 millioner kroner.

Tomra slet også tungt i går, men stiger i dag 0,7 prosent til 142 kroner.

Det virker som om en del investorer sikrer gevinster i Frontline etter at nye lagertall fra USA viser oppgang i råoljelagrene. I tillegg er det meget stille i spotmarkedet. Det hjelper lite at VLCC-rederiet Knightsbridge Tankers i går kveld kom med en klar indikasjon på inntjeningsnivåene i første kvartal. Frontline står for driften av rederiet. Kursen faller 3,6 prosent til 176,50 kroner i dag.

Frontline-kursen får heller ikke støtte av at Christiania Markets er blitt noe mer positive til tank. I en fersk analyse fremhever meglehuset at det fortsatt er oppside i sektoren. Både Mosvold Shipping og Bergesen d.y. er svakt opp.