- Intellektet mitt forstår dette, men ikke følelsene mine

Joshua French snakker ut om Tjostolv Molands død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet) Dagbladet møter Joshua French i fangegården til N`Dolo fengselet.

For første gang siden dødsfallet til bestevennen Tjostolv Moland snakker han om sitt nye liv alene på dødscelle.

Han snakker også om mistankene som nå rettes mot ham og om alt det vennen betydde for ham.

- Det er jo et fengsel så det er et farlig sted. Jeg vet ikke hvordan jeg vil klare meg, for jeg har vært alene i så kort tid. Men det blir helt sikkert mye mer krevende, sier French.

Han er tydelig preget av det plutselige tapet. Det var French som søndag morgen fant sin nære venn og kollega død.

De to ble i 2009 for første gang idømt til en rekke dødsdommer for drapet på Abedi Kasongo og for spionasje. I over fire år har de to vært sammen om å takle det vanskelige livet som dødsdømt i ett av verdens mest brutale og dysfunksjonelle land.

Håper på rask løsning Han sier han har et håp om at det som nå har skjedd kan føre til en raskere løsning for ham selv, men fire år i Kongo har lært ham å ikke være for optimistisk.

- Veldig mange har panikk nå fordi de har noe å skjule.

- Jeg er redd for at de skal lage masse problemer. At det skal bli 2009 om igjen. Det er det jeg er redd for.

- Føler du deg mistenkeliggjort?

- Ja ja, det gjør jeg. Man er alltid mistenksom i Kongo. Det er ikke noe tvil om at noen enkeltpersoner vil prøve, men så spørs det om de er i en posisjon til å gjøre det.

God støtte Han føler han har god støtte blant medfangene.

- De kjente jo både meg og Tjostolv sammen. De ser at mistankene er absurde. De støtter fordi det kjenner sitt eget land og sitt eget regime.

Under teltduken sitter også andre fanger og prater med besøkende. Dagbladet møter French sammen med TV 2s Fredrik Græsvik.

- Hva ville det betydd for deg å være til stede i Tjostolvs begravelse?

- Det ville betydd mye, for jeg har mange pene ting å si om ham. Det er mange sider av Tjostolvs personlighet som er framstilt feil. Jeg skulle gjerne bidratt til å rette opp det inntrykket, men det er vanskelig å gjøre herfra. Han hadde mange sider som ikke verdsettes i det norske A4-samfunnet. Han var en eventyrer og en tøffing.

- Det er et forferdelig tap for meg og en forferdelig tragedie.

OPPGITT: Joshua French mistet sin beste venn på søndag. Nå er han blitt avhørt i saken. Her fotografert i Ndolo-fengselet i Kinshasa i formiddag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
OPPGITT: Joshua French mistet sin beste venn på søndag. Nå er han blitt avhørt i saken. Her fotografert i Ndolo-fengselet i Kinshasa i formiddag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer