Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Intellektuell panter

Navn: Odd-Bjørn Fure Alder: 58 Yrke: Historiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • - Det siste tiår har Europa gjennomgått endringsprosesser som i dybde og omfang overgår alt som er skjedd i vår del av verden siden freden i Westfalen i 1648. Konsekvensen er et helt nytt landskap politisk, økonomisk og kulturelt som ikke bare politikere og folk flest, men også forskerne har problemer med å fatte - og se rekkevidden av.
  • Dette sier professor i historie, Odd-Bjørn Fure til Dagboka. I dagene 14.- 18. august står han i spissen for en kongress ved Universitetet i Bergen der 800 deltakere fra rundt 40 land og 20 akademiske disipliner skal drøfte hva dette betyr - og hvilke problemer og muligheter de europeiske samfunn dermed står overfor.
  • Endringene berører forhold mellom individ og kollektiv - enten dette er staten, partiet eller sosiale bevegelser. De sosiale bevegelser har disintegrert og spiller liten rolle for politisk maktutøvelse. Det samme er tilfelle med partiene. Til gjengjeld har markedet økt sin makt, både i forhold til individ og politiske institusjoner.
  • Andre utfordringer er store folkeforflytninger, både innad i Europa og mot Europa, etnisk rensing og massakrer på Balkan, for ikke å snakke om datateknologiens stadig større rolle i arbeids- og privatliv.
  • Fure har selv i sitt liv opplevd endringer større enn han kunne drømme om. Han er født og oppvokst på Ytre Fure på Stadlandet, så langt vest du kan komme i landet. Han var yngstemann av ti søsken, på et sted uten vei og telefon. Telefonen kom i 1954. Han gikk i udelt skole, alle sju klassetrinn i samme rom. Tre uker skole og tre uker fri. Skoleveien var fire kilometer på smal sti, forbi en stupbratt fjellside. Skulle man overleve et slikt sted, måtte man være en blanding av panter og fjording, sier Fure og mener det er en riktig selvbeskrivelse.
  • Landskjent ble Fure da han for tre år siden tok et generaloppgjør med historikerkollega Hans Fredrik Dahl for hans faglige hyllest til den britiske historikeren David Irving (som i en dom i april i år ble knust og frakjent enhver troverdighet). Da opptrådte han for første gang på fjernsyn og knuste også sin belevne meddebattant.
  • - Det var en utrolig tid. Jeg fikk nærmere 700 telefoner og hundretalls brev. Hele kongeriket vibrerte, sier han i dag.
  • Det var ikke dårlig gjort av en mann som hadde slik eksamensskrekk at han droppet historie grunnfag, mellomfag og hovedfag og gikk rett på den historiske doktorgrad.
  • Det var galskap, som å legge lista på 2,44 og hoppe bare en gang. Men så er han også en intellektuell panter.