Intellektuelle i alle land

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Høyre-politiker Hallgrim Berg skal ha takk for at han har gitt ut «Amerika-brevet: Europa i fare». Boka demonstrerer behovet for en nyansert debatt om utfordringene i en globalisert verden. Og den illustrerer hvor farlig en saus av likt og ulikt kan være for de vestlige verdier Berg er opptatt av å forsvare. Uten Bergs bok ville vi hatt én mulighet mindre til å oppfordre alle ansvarlige, tenkende mennesker til å forsvare universelle menneskerettigheter og kjempe mot fordommer og rasisme.

Berg mener Europa er i ferd med å bli invadert av muslimer, deres religion, kultur og tenkesett, uten å være seg det tilstrekkelig bevisst. Invasjonen vil ifølge Berg skje ved at radikale islamister vinner terreng blant muslimer og ved at andelen muslimer i de europeiske befolkninger øker formidabelt. Som han sier: «Islam har minst fem sterke våpen: Religion, emigrasjon, barnefødslar, olje og tålmod i hundreårsperspektiv.» Om han ikke skriver at det finnes en masterplan eller konspirasjon, blir han tolket slik av alle som ønsker å se en slik.

Følgen av en slik erobring blir ifølge Berg at vestlige verdier som ytringsfrihet og likestilling mellom kjønnene trues. Boka bidrar dermed til å øke antimuslimske stemninger i grupper som vanligvis er i stand til skille mellom islam og tvangsekteskap. Den maner fram spøkelser og øker konfliktnivået mellom mennesker med ulik kulturell og religiøs bakgrunn. Det styrker verken demokrati eller menneskeverd. Samtidig gjør Berg det lett for seg ved å avfeie innvendinger som utslag av politisk korrekthet.

Et intervju i Aftenposten med den norskpakistanske filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen er nærmest forbilledlig som kontrast til Bergs amerikabrev. Filmskaperen ønsker også å ta et oppgjør med dokumenterbar ukultur og manglende respekt for «norske verdier» i innvandrermiljøene. Men Rolfsen forklarer samtidig bakgrunnen for ukulturen. Han fremmer forståelse for hvorfor uakseptabel atferd har oppstått og dermed hvordan den kan bekjempes. Berg har bare forakt for dem som forsøker å forstå. Dermed gir han næring til krefter hans parti har lang tradisjon for å bekjempe.