Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Intens dialog med Russland

BRUSSEL (Dagbladet): Russlands utenriksminister Igor Ivanov er godt informert om erklæringen de 19 utenriksministrene i NATO går ut med etter sitt møte i Brussel i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om president Boris Jeltsin har frosset visse formelle kontakter med NATO, har det foregått en intens dialog mellom flere av NATOs utenriksministre og Ivanov de siste dagene.

Norges utenriksminister Knut Vollebæk som er formann i Den europeiske organisasjonen for sikkerhet og samarbeid (OSSE), besøkte Moskva sist torsdag og er den fremste representanten for et NATO-land som har besøkt Russland siden NATO begynte bombeangrepene mot Jugoslavia 24. mars.

På Gardermoen

På møtet med Ivanov ble det funnet et mulig grunnlag for samarbeid mellom NATO og Russland om en politisk løsning av konflikten. Denne utviklingen som Vollebæk og hans medarbeidere bidro til, var tilstrekkelig interessant og lovende til å bli gjenstand for et eget møte mellom USAs Madeleine Albright og Russlands Igor Ivanov i Oslo. Det møtet finner sted på Gardermoen i morgen og skal etter planen vare i to timer.

Møtet i Oslo er det første på høyt nivå mellom Russland og USA siden 24. mars. Da snudde statsminister Jevgenij Primakov sitt fly i lufta og avlyste tvert et besøk i Washington.

Utenriksminister Igor Ivanov klaget i helga i et intervju over at krigen «kompliserer tingene», men understreket at han fra russisk side ser muligheter for en politisk løsning.

Utspill i erklæringen?

Mot denne bakgrunn er det grunn til å tro at erklæringen fra utenriksministermøtet vil inneholde formuleringer som er en utstrakt hånd fra NATO til Russland. Den understreker trolig et ønske om samarbeid om en løsning av konflikten, basert på kravene til Milosevic slik de nå er formulert av FNs generalsekretær Kofi Annan. Den intense dialogen med Russland er det såkalt operative politiske elementet i forberedelsene til ministermøtet i dag. Det elementet vil være omgitt av en kraftig markering av samholdet i alliansen og oppslutning om krigføringen mot de jugoslaviske styrkene. Ministrene kommer til å erklære at luftkrigen vil fortsette helt til den jugoslaviske presidenten går med på kravene som nå også FN har stilt seg bak.

Står samlet

Storbritannias utenriksminister Robin Cook sa i går at NATO står mer samlet enn noen gang etter 18 dagers bombing i Jugoslavia.

Alliansens medlemsland vil også gi uttrykk for sitt engasjement i den humanitære katastrofen som har utviklet seg på Balkan de siste ukene. NATO kommer til å understreke det personlige ansvaret som hviler på alle dem som har vært med på å jage hundretusenvis av mennesker på flukt i Kosovo og inn over de fattige nabolandenes grenser. Alliansen nevner