Intens skyting i Kosovo

Stimlje (NTB-Reuters): Det brøt fredag ut intens skyting ca. 40 kilometer sør for Kosovo-provinsens hovedstad Pristina, rapporterte øyenvitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skytingen pågikk pågikk i tettstedet Racak like sør for byen Stimlje. Det ble skutt med bombekastere, og ambulanser var på vei til landsbyen, ifølge øyenvitner.

Serbisk politi sa tidligere på dagen at de hadde lagt en jernring rundt tettstedet i jakten på «terrorister», betegnelsen serberne bruker på UCK-geriljaen.

Utenlandske journalister så en stor røyksky stige opp fra Racak, og overhørte at politistyrkene ba om forsterkninger. Det var ingen tegn til aktivitet fra den jugoslaviske hæren i området.

Internasjonale observatører prøvde å ta seg fram til kampområdet, men ble hindret av skytingen i å ta seg helt fram til Racak.

Stridsvogner

Tidligere på dagen hadde en talsmann for OSSE-observatørene betegnet situasjonen i den jugoslaviske provinsen som relativt rolig, men med enkelte rapporter om brudd på våpenhvilen.

- Vi prøver å sjekke rapporter om stridsvogn-ild mellom Stimlje og Suva Reka, sa pressetalsmann Sandy Blyth. Det var også rapporter om stridsvogn-aktivitet nær Decani i det vestlige Kosovo, der serbisk politi dagen før hadde kjørt på en mine og fire politifolk ble skadd.

Torsdag ble det meldt om jugoslaviske troppebevegelser nord i provinsen, i nærheten av stedet der geriljaen holdt de åtte soldatene som fanger. OSSE ville ikke trekke noen slutninger av disse bevegelsene.

Ny krig

Selv om OSSE denne uken løste en meget farlig situasjon i Kosovo, bærer det likevel mot nye krigshandlinger hvis det ikke raskt kommer en diplomatisk løsning, sa NATOs øverstkommanderende i Europa, general Wesley Clark fredag.

Clark møtte tidligere denne uken utenriksminister og OSSE-formann Knut Vollebæk i Makedonia.

- Begge sider forbereder seg på konflikt hvis forhandlinger mislykkes. Det er stor fare for gjenopptakelse av kamphandlinger i stor skala hvis det ikke er håp om en løsning innen seks til åtte uker, sa Clark i et intervju fredag.

På spørsmål om ikke OSSEs løsning av krisen med de åtte jugoslaviske fangene gir håp, svarte Clark at OSSE-observatørene har vist seg å være effektive i spente situasjoner, men at situasjonen i den jugoslaviske provinsen er uavklart.

En diplomatisk offensiv fra lederne i Beograd, kombinert med militær aktivitet i Kosovo i strid med tidligere løfter til NATO, er et illevarslende tegn om at president Slobodan Milosevic muligens forbereder seg på en større offensiv, sa Clark under et besøk hos NATO-styrkene i Bosnia.