Intens vannbombing av storbrannen onsdag kveld

Med ett kvarters mellomrom slapp hver av de fire franske og italienske vannbombeflyene sin våte last over storbrannen i Midt-Sverige onsdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 Hvert av flyene kan bunkre 6.000 liter vann i løpet av de 12 sekundene de sneier overflaten på Snyten, innsjøen de hentet vann fra.

De østlige delene av brannområdet var blinket ut som bombemål da operasjonen endelig kom i gang sent onsdag ettermiddag. Da den ble avsluttet for kvelden, hadde de fire flyene droppet 729.000 liter vann over flammene.

Det tette røykteppet over mye av det nær 200 kvadratkilometer store brannområdet hadde inntil da hindret flyene i å gå på vingene for å gjøre jobben sin. Vannbombefly kan ikke fly på instrumenter. De må ha sikt for å kunne utføre jobben sin.

Men sikt var det lite av helt fram til sent onsdag kveld. Røykteppet over deler av Midt-Sverige var allerede mandag så tett og vidstrakt at det kunnes sees på NASAs satellittbilder fra verdensrommet.

Kampen mot flammene onsdag var intens og preget av at det er varslet mer vind og høyere temperatur torsdag. Brannmannskapenes innsats bar preg av vissheten om at slukningsarbeidet kan bli vanskeligere torsdag.

Norsk innsats Da de franske og italienske flyene omsider kom på vingene, hadde 15 helikoptre - blant dem to norske - vært i sving store deler av dagen. De norske helikoptrene kan laste inntil 3.000 liter vann i et og samme løft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.