Intens vannbombing av storbrannen onsdag kveld

Med ett kvarters mellomrom slapp hver av de fire franske og italienske vannbombeflyene sin våte last over storbrannen i Midt-Sverige onsdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Hvert av flyene kan bunkre 6.000 liter vann i løpet av de 12 sekundene de sneier overflaten på Snyten, innsjøen de hentet vann fra.

De østlige delene av brannområdet var blinket ut som bombemål da operasjonen endelig kom i gang sent onsdag ettermiddag. Da den ble avsluttet for kvelden, hadde de fire flyene droppet 729.000 liter vann over flammene.

Det tette røykteppet over mye av det nær 200 kvadratkilometer store brannområdet hadde inntil da hindret flyene i å gå på vingene for å gjøre jobben sin. Vannbombefly kan ikke fly på instrumenter. De må ha sikt for å kunne utføre jobben sin.

Men sikt var det lite av helt fram til sent onsdag kveld. Røykteppet over deler av Midt-Sverige var allerede mandag så tett og vidstrakt at det kunnes sees på NASAs satellittbilder fra verdensrommet.

Kampen mot flammene onsdag var intens og preget av at det er varslet mer vind og høyere temperatur torsdag. Brannmannskapenes innsats bar preg av vissheten om at slukningsarbeidet kan bli vanskeligere torsdag.

Norsk innsats Da de franske og italienske flyene omsider kom på vingene, hadde 15 helikoptre - blant dem to norske - vært i sving store deler av dagen. De norske helikoptrene kan laste inntil 3.000 liter vann i et og samme løft.

Området som ble vannbombet av spesialflyene onsdag kveld, ligger mellom Sandviken og Karbenningsby.

Spesialflyene gikk på vingene like etter at et fransk rekognoseringsfly tok av for blant annet å undersøke hvilke innsjøer som kan brukes for å hente vann.

De første meldingene gikk ut på at vannet ville bli hentet fra Mälaren, Sveriges tredje største innsjø som ligger delvis i Västmanland.

Senere opplyste operasjonsledelsen til Aftonbladet at vannet ble hentet fra innsjøen Snyten, som ligger nærmere brannområdet enn Mälaren.

Uvisst Innsatsleder Lars-Göran Uddholm ville onsdag ikke anslå når brannmannskapene kan ha brannen under kontroll. Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått flammene til å spre seg raskt. Allerede tirsdag kveld var 190 kvadratkilometer svidd av.

Over 150 brann- og redningsmannskaper deltok i slukningsarbeidet på bakken onsdag. Rundt 70 var involvert i slukningsarbeidet fra luften, i fly og helikopter.

Misnøye Myndighetene har til dels fått skarp kritikk både for sin informasjon om og samordning av innsatsen mot brannen de siste dagene.

- Vi vet ingenting og få ikke vite noe. Det har vært mye dårlig og sen informasjon. Jeg har hørt mange som er skuffet og sinte, sier Leo Karjalainen. Hun ble nødt til å evakuere gården sin da flammene nærmet seg.

Beredskapsmyndighetene mener imidlertid at det er for tidlig å si noe om hvordan brannen er håndtert, men legger til at det er viktig med en evaluering.

Kong Carl Gustaf, som besøkte brannområdet onsdag, sier han har stor forståelse for bekymringen mange føler, men oppfordrer samtidig alle til å lytte til informasjonen myndighetene går ut med.

En omkom Storbrannen, Sveriges største i nyere tid, førte til at flere innsjøer i nærheten var stengt for ferdsel onsdag. Blant annet ble et større område i Mälaren sperret av.

Myndighetene har anslått at tømmer til en verdi av 300 millioner kroner kan ha gått tapt i flammene.

Om lag 1.200 personer er blitt evakuert som følge av brannen

Tirsdag omkom en 30 år gammel tømmerbilsjåfør i brannen. Han skulle hente trevirke i området, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT. Politiet har etterforsker nå omstendighetene rundt dødsfallet. (©NTB)

KAMP MOT FLAMMEHAVET: 
To vannbombefly flyr over Åmänningen sjøen. Den voldsomme skogbrannen i Sverige er fortsatt ikke under kontroll. Slukningsarbeid pågår onsdag ettermiddag. 
 Foto: MAJA SUSLIN / TT / NTB Scanpix
KAMP MOT FLAMMEHAVET: To vannbombefly flyr over Åmänningen sjøen. Den voldsomme skogbrannen i Sverige er fortsatt ikke under kontroll. Slukningsarbeid pågår onsdag ettermiddag. Foto: MAJA SUSLIN / TT / NTB Scanpix Vis mer