Intensiverer søket vest for Australia

Det totale søkeområdet er på svimlende 7,7 millioner kvadratkilometer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søkeområdet strekker seg fra Kashakstan i nord til sørvest for Australia i sør - et område på 2,24 millioner nautiske kvadratmil eller 7,7 millioner kvadratkilometer.

Det tilsvarer et område på størrelse med hele Australia.

Det kom fram på dagens pressekonferanse i Kuala Lumpur, der malaysiske myndigheter rapporterte om utviklingen i søket etter flight 370 og de 239 ombord.

Også i dag hadde myndighetene sørgelig lite nytt å melde fra søket etter flyet, elleve dager etter at der forsvant på sin ferd mellom Kuala Lumpur og Beijing.

NÅL I HØYSTAKK: Mannskaper ombord i et AP3C Orion-fly fra det australske flyvåpnet i søk etter det savnede flyet. Foto: EPA/AUSTRALIAN DEFENCE FORCE
NÅL I HØYSTAKK: Mannskaper ombord i et AP3C Orion-fly fra det australske flyvåpnet i søk etter det savnede flyet. Foto: EPA/AUSTRALIAN DEFENCE FORCE Vis mer

Etterforskerne jobber nå med å snevre inn søkeområdet, et arbeid som tilsynelatende foregår etter eliminasjonsmetoden.

Nå rettes oppmerksomheten mot et område langt ute i det indiske hav, 3200 kilometer sørvest for Perth.

Til tanken var tom I en pressemelding fra Australian Maritime Safety Authority (AMSA) heter det at søkeområdet er resultat av «informasjon som ble tilgjengelig for AMSA mandag». 

Det totale søkeområdet Australia har påtatt seg ansvaret for er på 600 000 kvadratkilometer.  

Det er ikke klart hva som gjør at søket nå konsentreres om området 3200 kilometer sørvest for Perth.

Intensiverer søket vest for Australia

Området ligger tilsynelatende helt sør i korridoren som er etablert som mulige landings- eller styrtområder for flyet. Man regner med at flyet befinner seg innenfor denne søkekorridoren, som strekker seg helt til Kashakstan i nord, fordi en satelitt plukket opp et signal fra flyet klokken 8.11 morgenen 8 mars. Flyet må da ha vært et sted langs akkurat denne aksen for at signalet skal ha blitt plukket opp fra nettop denne satelitten. (se grafikk).

Har flyet nådd helt til området det nå søkes i, sørvest for Perth, har det etter alt å dømme vært i lufta helt til det har gått tom for drivstoff.

Truer med sultestreik Malaysiske myndigheter er under et stadig sterkere press for å komme med opplysninger om framgang i søket etter flight 370. I går skrev den statskontrollerte kinesiske avisa Global Times en artikkel der de oppfordret Malaysiske myndigheter til å overlate søk- og redningsaksjonen til noen andre.

I dag melder AFP at pårørende i Beijing truer med å sultestreike dersom de ikke får mer informasjon fra kinesiske myndigheter.

AFP siterer Wen Wancheng, far til en av de 239 savnede.

ELIMINASJONSMETODEN: Australske mannskaper søker i dag i et havområdet sørvest for Perth. Foto:    EPA/AUSTRALIAN DEFENCE FORCE
ELIMINASJONSMETODEN: Australske mannskaper søker i dag i et havområdet sørvest for Perth. Foto: EPA/AUSTRALIAN DEFENCE FORCE Vis mer

- Vi hører ikke noe nytt, og alle er selvfølgelig bekymret. Slektninger sier at de vil oppsøke den malaysiske ambassaden for å konfrontere ambassadøren. Ambassadøren budre vist seg her. Men det gjør han ikke. Pårørende er veldig misfornøyde, og man hører snakk om sultestreik.

Det er kommet bilder fra et hotell i Beijing der flere av de pårørende er samlet, der pårørende viser lapper der det står at de vil gå i sultestreik med mindre de får mer informasjon.

152 av de 239 savnede er kinesiske statsborgere.

Det fastholdes fortsatt fra myndighetenes side at flyet forsvant som resultat av en villet handling, men det ble ikke gitt informasjon om framgang i etterrforskningen av mulige gjerningspersoner eller noe mulig motiv. Malaysiske myndigheter understreker at å finne flyet er første prioritet.

SULTESTREIK: En pårørende ved et hotell som fungerer som pårørendesenter i Beijing holder fram en lapp med teksten: "Sultestreik. Gi oss sannheten. Gi oss våre familier tilbake". Foto:  REUTERS/Kim Kyung-Hoon
SULTESTREIK: En pårørende ved et hotell som fungerer som pårørendesenter i Beijing holder fram en lapp med teksten: "Sultestreik. Gi oss sannheten. Gi oss våre familier tilbake". Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon Vis mer