Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Intensjonsavtale om sikre soner i Syria i minst seks måneder

Russland, Tyrkia og Iran er i en intensjonsavtale enige om å etablere sikre soner i Syria i minst seks måneder. Det meldes om «relativ ro» i landet lørdag.

Sergei Rudskoi møtte fredag mediene for å diskutere avtalen om sikre soner. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix
Sergei Rudskoi møtte fredag mediene for å diskutere avtalen om sikre soner. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder Reuters.

Det russiske utenriksdepartementet la lørdag ut avtaleteksten. Der kommer det fram at avtalen partene undertegnet i Kasakhstans hovedstad Astana torsdag, legger opp til at de sikre sonene skal opprettholdes i minst seks måneder.

Russland opplyser at avtalen trådte i kraft ved midnatt natt til lørdag, men at partene har til 4. juni til å få på plass de endelige grensene for de sikre sonene.

Avtalen kan bli automatisk forlenget dersom alle de tre statene er enige om det.

Russland, Tyrkia og Iran står bak avtalen om å etablere sikre soner for sivile i det borgerkrigsherjede landet. Det syriske regimet støtter også avtalen, ifølge russiske myndigheter. Opposisjonen har uttalt at den mangler legitimitet.

Uro flere steder

De fire sikre sonene ligger i det nordlige, sørlige og østlige Syria, blant annet i Idlib, deler av Homs, i sør og i opposisjonsenklaven Ghouta ved Damaskus.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har meldt om enkelte sammenstøt siden midnatt natt til lørdag.

SOHR-leder Rami Abdulrahman sier at antall sammenstøt var kraftig redusert i områdene som omfattes av avtalen.

Det har kommet inn enkelte meldinger om bombing nord i Homs og i Hama, og i den sørlige Daraa-provinsen. Det er ikke meldt om drepte eller sårede.

-Relativ ro

Syriske opposisjonsaktivister og statlige medier meldte om «relativ ro» i store deler av Syria lørdag formiddag.

Opposisjonsaktivister i sørlige, sentrale og nordlige deler av Syria opplyser overfor nyhetsbyrået AP at det er registrert sporadiske brudd på avtalen. De sier samtidig at situasjonen er mye bedre enn tidligere dager, ettersom det ikke er meldt om nye luftangrep.

Også regimekontrollerte medier meldte lørdag morgen om «relativ ro» i de aktuelle sonene.

(NTB)