Intenst våpenmøte for Trump: - Jeg er sint. Jeg får ikke se datteren min igjen

President Trump møtte foreldre og overlevende og lover tiltak etter skoleskytingen.

LYTTEMØTE: President Donald Trump arrangerte et lyttemøte i Det hvite hus onsdag ettermiddag lokal tid. Her fikk elever, lærere og pårørende etter skoleskytingen i Parkland forrige uke snakke ut om tragedien. Foto: AFP PHOTO / Mandel NGAN
LYTTEMØTE: President Donald Trump arrangerte et lyttemøte i Det hvite hus onsdag ettermiddag lokal tid. Her fikk elever, lærere og pårørende etter skoleskytingen i Parkland forrige uke snakke ut om tragedien. Foto: AFP PHOTO / Mandel NGANVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14. februar tok 19 år gamle Nikolas Cruz med seg et halvautomatisk våpen på skolen. 17 personer mistet livet og 14 ble skadd da Cruz åpnet ild mot lærere og elever.

Dette regnes som USAs tredje verste skolemassakre. I tiden etter skolemassakren har våpenlovene vært et stort samtaleemne, og elever over hele USA viser tydelig hva de synes om våpenlovene og den mektige våpenorganisasjonen National Rifle Association (NRA).

Lover tiltak
Onsdag ettermiddag lokal tid arrangerte president Donald Trump et møte i Det hvite hus. Her fikk elever, foreldre og lærere anledning til å snakke ut i nærvær av presidenten.

- Vi skal bli strengere med bakgrunnssjekker, sjekk av mental helse og mange andre ting, sa Trump da møtet startet. ​

Mikrofonen blir sendt rundt til elever, foreldre og lærere - men mange av de voksne vil helst at ungdommen skal få prate. Flere av de overlevende ba Trump om å «gjøre det rette» for å hindre nye massakre.

Møtet fant sted dagen etter at Trump beordret justisdepartementet til å innføre forbud mot såkalte bump stocks, en innretning som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske. Dette tiltaket ble betegnet som et steg på rett vei av en av de frammøtte elevene torsdag.

- Min datter har ingen stemme
Lyttemøtet ble en emosjonell opplevelse for mange av de deltakende.

- Det var veldig skummelt, sier Julia Cordover, studentleder ved Majory Stoneman Douglas, med skjelvende stemme.

Cordover henvender seg direkte til presidenten, og sier at hun er sikker på at han vil gjøre det rette. Hun fortalte også at hennes mål er at ingen noensinne vil måtte gå gjennom noe så tragisk igjen.

DET HVITE HUS: Melissa Blank (f.v), Jonathan Blank og Julia Cordover under onsdagens møte i med president Donald Trump i Det hvite hus. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
DET HVITE HUS: Melissa Blank (f.v), Jonathan Blank og Julia Cordover under onsdagens møte i med president Donald Trump i Det hvite hus. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
MISTET DATTEREN: Andrew Pollack forteller om tapet av datteren Meadow, som ble drept i skoleskytingen i Parkland forrige uke. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
MISTET DATTEREN: Andrew Pollack forteller om tapet av datteren Meadow, som ble drept i skoleskytingen i Parkland forrige uke. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

- Jeg er her fordi datteren min ikke har noen stemme. Hun ble drept forrige uke. Hun ble skutt ni ganger i tredje etasje. Slikt burde ikke skje, sier Andrew Pollack under møtet.

Pollack er far til en jente som ble drept i massakren. Han holdt en sterk følelsesladd tale der han fortalte om viktigheten av å sikre barns liv. Han framholdt det han anså som det absurde i at man blir fratatt en flaske vann på flyplassen, men man kan gå på skolen med våpen.

- Jeg er sint. Jeg får ikke se datteren min igjen. Aldri. Jeg vil at det skal synke inn. Min vakre datter.

Mistet bestevennen
Sam Zeifs tekstmeldinger til familien og lillebroren, som også befant seg på skolen under skytemassakren, har gått viralt på internett.

MISTET BESTEVENNEN: Samuel Zeif under møtet. REUTERS/Jonathan Ernst
MISTET BESTEVENNEN: Samuel Zeif under møtet. REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

Zeif forteller at han gjemte seg i klasserommet og sendte meldinger til familien sin, da han kom på at hans fjorten år gamle lillebror var i etasjen ovenfor ham.

Brødrene overlevde, men Zeif mistet bestevennen sin.

- Jeg mistet en bestevenn. Han var praktisk talt en bror, og jeg er her for å bruke stemmen min fordi jeg vet han ikke kan. Og jeg vet han er med meg, og heier på meg, men det er vanskelig, sier han under møtet.

Krever innstramming av våpenlover
Delstatspolitikerne i Florida stemte tirsdag imot et forslag som kunne ledet til forbud mot salg og besittelse av visse typer våpen.

Samme dag startet rundt hundre elever fra Marjory Stoneman Douglas High School en åtte timers lang busstur til Floridas hovedstad Tallahassee med krav om å stramme inn på våpenlovene.

Mange av elevene som reiste til Tallahassee, dro rett til bussene fra sine venners begravelse. Knapt en time tidligere hadde mange tatt farvel med Carmen Schentrup (16), Cara Loughran (14), Gina Montalto (14) og Peter Wang (14), skriver The Guardian.

Demonstrasjoner i Florida
De unge elevenes hjertesak er å endre våpenloven og sette en stopper for skoleskytinger.

Elever demonstrerte også andre steder i Florida, ved å boikotte skoletimer og arrangere demonstrasjoner til støtte for #neveragain-kampanjen. Kampanjen har elever fra Marjory Stoneman Douglas High School selv satt i gang. Det har også blitt holdt solidaritetsmarsjer ved flere skoler.

I Washington samlet flere hundre elever seg utenfor Det hvite hus med slagord mot NRA og med krav om at president Donald Trump må handle.

De hundre elevene som reiste over 700 kilometer for å treffe republikanske og demokratiske lovgivere, samt Floridas guvernør, Rick Scott, skriver The Guardian.

- Stem dem ut, messet elevene rett utenfor forsamlingssalen i delstatsforsamlingen.

Det ser ut til at ungdommen gir politikerne et ultimatum:

- Hvis du ikke er med oss, er du mot oss, og du er mot å redde uskyldige barns liv. Og vi kommer til å stemme deg ut, sier Chris Grady (19), ifølge CNN.

«Vær voksne, gjør noe»
Elevene møtte blant annet delstatens justisminister Pam Bondi bak lukkede dører for å diskutere psykiatri. Deretter deltok elevene i en spørsmål og svar-runde med delstatssenatets president Joe Negron og senatorene Rob Bradley og Bill Galvano.

- Noen hørte oss klinkende klart, andre gjorde ikke det, sier Spencer Blum om møtene, som tok sted nøyaktig én uke etter skoleskytingen.

I tillegg til møtene, tok en stor demonstrasjon utenfor delstatsforsamlingens bygning.

Bak plakater som «Aldri mer» og «Vær voksne, gjør noe» sto elever fra skolen der 17 mennesker ble drept, i tillegg til flere tusener andre frammøtte som kom for å vise sin støtte

- Jeg er her for å kreve endringer fra min regjering, sa Lorenzo Prado, en av de overlevende etter forrige ukes massakre.

- Det vil være som forræderi overfor vårt land å regne hvis man tillater at disse ofrenes live ble tatt uten at vi endrer på noe. Å la våre medborgere falle ved siden av oss, uten at vi kjemper, er for meg ensbetydende med at man forlater en soldat for å dø på slagmarken, sa Prado.

DEMONSTRASJON: En stor demonstrasjon for strengere våpenlover tok sted onsdag utenfor delstatsforsamlingens bygning . Foto: AP Photo/Mark Wallheiser
DEMONSTRASJON: En stor demonstrasjon for strengere våpenlover tok sted onsdag utenfor delstatsforsamlingens bygning . Foto: AP Photo/Mark Wallheiser Vis mer