- Interessant at han plutselig er opptatt av personvern

TV2 kommenterer kritikken fra SDU-grunnlegger Leif Karsten Hansen.

GRUNNLA OVERVÅKINGSGRUPPE: Men Leif Karsten Hansen kritiserer TV2s dekning av overvåkingsskandalen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
GRUNNLA OVERVÅKINGSGRUPPE: Men Leif Karsten Hansen kritiserer TV2s dekning av overvåkingsskandalen. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leif Karsten Hansen kommer i dagens Dagbladet med skarp kritikk av TV2s avsløring av den USA-styrte overvåkingsgruppa SDU, som overvåket norske borgere på norsk jord. Hansen innrømmer å ha vært grunnleggeren bak gruppa, men mener TV2 har bragt opplysninger som ikke er riktige.

Hansen sier at gruppa ikke hadde myndighet til å samle inn personopplysninger, og at et detaljert overvåkingsskjema som TV2 har sagt at gruppa brukte, var «uhensiktsmessig» — og at registreringsdatabasen SIMAS, som gruppa ifølge TV2 benyttet, ikke ble brukt fram til Hansen ga seg i 2003 eller -04.

- Det vi har fortalt om Hansen er at han var med å opprette denne gruppa, påpeker Jan Over Årsæther, nyhetsredaktør i TV2.

- Det er det vi har fortalt. Etter først å ha nektet å kjenne til gruppa for noen dager siden, så kjenner han nå plutselig utmerket godt til leiligheten de brukte og selve overvåkingsgruppa. Vi har også lagt fram en instruks for SDU, og vist hvordan hvordan den har fungert. Denne instruksen er veldig detaljert, sier Årsæther.

Leif Karsten Hansen reagerer på at TV2 sier gruppa hadde døgnbemanning, og kritiserer kanalen for «dårlig research».

- Hansen bekrefter at det var en SDU-gruppe i Handelsbygningen. Vi har filmet gruppas medlemmer i senere år, da de springer rundt og tar bilde av norske borgere. Det er et ubestridt faktum. Hansen sluttet på et tidlig tidspunkt, og det er interessant at han påberoper seg å vite hva som skjedde etter at han gikk av med pensjon. Hvordan kan han vite det?

Innrømmet Årsæther påpeker at norske myndigheter har gjort det klart at ei slik gruppe ikke kan eksistere utenfor ambassadens fire vegger uten godkjenning.

- Det han har innrømmet er i strid med hvordan norske myndigheter har forklart om hvordan dette skal være. Dette var ikke godkjent med norske myndigheter, noe regjeringen selv bekrefter. Hvorfor skal medlemmer av SDU bruke tid og krefter til alle døgnets tider — filme og ta bilder av norske demonstranter. Har de en spesiell interesse for fotografi eller hva brukte de til?

- Snakker Hansen usant?

- Konkluder akkurat som du vil. Det står nøyaktig i SDU-instruksen hva slags personopplysninger denne gruppa skulle samle inn. Og disse opplysningene, ble de brent på bålet eller samlet til senere? Han innrømmer innsamlig av materiale — foto, video og nedtegning av opplysninger. Dette er en fullstendig meningsløs aktivitet om det ikke ble brukt til noe.

- Vanlig metode Leif Karsten Hansen var også svært opprørt over at TV2 reportere oppsøkte ham på døra i går ettermiddag, og mente dette var vel innenfor den private sfære. Årsæther sier at TV2 ikke har lykkes i å nå Hansen på telefon, og derfor valgte å reise hjem til ham.

- Det er interessant at en person som har jobbet med overvåking i alle år plutselig er opptatt av personvern. Vi ringte på døra hans og spurte høflig om et intervju, han sa nei til dette. Dette er helt vanlig journalistisk metode.

Hansen reagerte også på TV2 omtale av antallet datakontakter i overvåkingsleiligheten.

- Vi har ikke påstått at gruppa installerte strøm, men vi filmet detaljene i en ganske tom leilighet. Hvis antallet stikkontakter er det han henger seg opp i, har han veldig lite å ta oss på, sier Årsæther.

SVARER PÅ KRITIKK: Nyhetsredaktør i TV2, Jan Ove Årsæther. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
SVARER PÅ KRITIKK: Nyhetsredaktør i TV2, Jan Ove Årsæther. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer